С тежки констатации е приключил одитът на Сметната палата на „Управлението на националните паркове" за периода от 01.01.2010 г. до 31.12.2012 г.

Одитът е извършен, за да се оцени ефективно ли е управлението на националните паркове в България през периода 2010 г. - 2012 г. и постигната ли е основната цел за тяхното създаване - опазване на биологичното разнообразие в екосистемите и естествените процеси, протичащи в тях.

Основният извод обаче е, че през периода от 01.01.2010 г. до 31.12.2012 г. управлението на националните паркове не е ефективно и създава риск за гарантиране на съхранението на биологичното разнообразие в тях.

Извършеното от палатата е част от съвместен одит за анализ и оценка на резултатите от управлението на защитените територии със статут на национални паркове и съхранение на биологичното разнообразие, в който участват Върховните одитни институции на Полша, Литва, Дания и Норвегия, Украйна, България и Хърватия.

Националните паркове в България са три - „Пирин", „Рила" и „Централен Балкан", с обща площ 193 047,9 ха.

Най-отдавна е обявен за национален парк "Пирин" с площ от 40 332,4 ха. В границите на парка има два резервата - „Юлен" и „Баюви дупки - Джинджирица".

Най-големият по площ национален парк е „Рила" - 81 046 ха, като 20% от територията му е заета от четирите резервата - "Централен Рилски резерват", „Ибър", най-старият наш резерват -„Парангалица" и „Скакавица".

Националният парк с най-много резервати е „Централен Балкан" - общо 9: „Боатин", „Царичина", „Стенето", „Джендема", „Северен Джендем", „Козя стена", „Стара река", „Пеещи скали" и „Соколна".

Изключително е разнообразието на растителните и животинските видове в трите български парка, голяма част от тях са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата, както  и под защита на европейска конвенция и директива.

Национален парк „Централен Балкан" е признат за Орнитологично важно място със световно значение, защото съхранява всички срещащи се в България видове птици от алпийския биом и значими в световен мащаб популации на други видове птици.

Националните паркове се управляват от регионалните органи на Министерството на околната среда и водите - дирекции на националните паркове (ДНП), със седалища съответно в Банско, Благоевград и Габрово.

Отговорност за управленските решения по смисъла на чл. 6, ал. 1 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор през одитирания период носи Нона Караджова, министър на околната среда и водите през периода от 27.07.2009 г. до 13.03.2013 г.

Сред по-важните констатации на одита са, че извършваните промени от 1999 година в територията на националните паркове са само в посока на намаляване на тяхната площ. Най-голямо е намалението на площта на националния парк „Рила". Намалението на площта му възлиза на 24,90 на сто от определената с обявяването му площ.

Намалението на общата площ на националните паркове води до нарастване на риска за неефективно съхранение на биологичното разнообразие в страната.

Изграждането на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие започва по проект през периода 2004 г. - 2006 г., но не всички дейности са изпълнени и системата все още е в процес на развитие и оптимизация. Поради това не се наблюдават и оценяват всички индикатори за биоразнообразие, определени от Европейската комисия, съвместно с Европейската агенция по околна среда.

Общият размер на изразходваните и отчетени средства от дирекциите на националните паркове за периода 2010 - 2012 г. възлиза на 13 842 хил. лв. Най-голям е размерът на изразходените бюджетни средства през 2010 г. , през следващите две години размерът на разходите, финансирани от бюджета, намалява с 18 на сто.

В нито един от националните паркове не е спазено нормативно определеното изискване за максимално допустима площ на охранителните участъци от 1 500 ха. Средната площ на един охранителен участък надвишава нормативно определената, като най-голяма е в „Централен Балкан" и възлиза на 1 835 ха - с 18 на сто повече от определената.