12 бъбречни трансплантации са направени в Александровска болница от началото на годината. Шест от тях са от жив донор и шест от трупен.

По повод националната кампания в подкрепа на донорството беше открит Центърът за наблюдение и лечение на бъбречно трансплантирани пациенти към Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска"

След официалната част зам.-министърът на здравеопазването и медиците се отправиха към символичното Дърво на живота, изградено в памет на донорите.

Днес Дървото на живота бе допълнено с имената на 9 души, чийто органи са дарени на нуждаещи се пациенти от Александровска болница в края на 2014 и през 2015 година.

Лично заместник-здравният министър Ваньо Шарков и началникът на клиниката по нефрология проф. доктор Емил Паскалев прерязаха лентата на новооткрития център. Той ще изпълнява функциите на бившия диспансер към клиниката.

В това направление се наблюдават 99% от трансплантираните в Б
ългария или около 550 на брой пациенти. Проследяват се също пациенти на хемодиализа, както и такива, които чакат бъбречна трансплантация, но все още не са хемодиализирани. Техният брой е около 950.

Доктор Паскалев подчерта, че с новооткрития център стават още по-добри условията за пациентите, а и условията за работа на лекарите. Уникалното е, че ще проследяват пациенти с редки болести, което ще се случва само в тази клиника.

Зам.-министър Шарков заяви, че стремежът е картотеката на хората, чакащи трансплантация на бъбреци да стане по-малка от картотеката на трансплантираните.

Шефът на клиниката по нефрология уверил зам.-здравният министър, че ще търси млади лекари, които да се подготвят там като специалисти.

За Центъра е извършен строителен ремонт със средства на болницата и на дарители в размер на 173 хиляди лева. Клиниката по нефрология е разширена с 50%, като леглата са 35 на брой.

Клиниката е оборудвана със съвременен ехограф от вай-висок клас с възможности за стандартно ултразвуково изследване на коремни органи, щитовидна и паращитовидни жлези. Тази апаратура дава възможност за откриване на тумори в начална фаза.