Гръцките власти обявиха, че си е върнала над 40 млн. евро, след като са разбили широкоразпространена схема за пенсионни измами през последните две години, съобщи вестник „Катимерини", пише Money.bg, като цитира БТВ.

Сметната палата на страната съобщи, че 64,4 млн. евро измамни пенсионни плащания са били извършени от 2012 г. насам, но властите са успели да възстановят 42,2 милиона евро от тази сума. Мнозинството от тези случаи са свързани с опити на роднини да получат пенсиите на починалите си близки.

Целта на финансовото министерство е да върне оставащите 22,2 млн. евро възможно най-скоро.

„Гръцката пенсионна система сега е по-ефикасна и в момента не се изплаща нито една незаконна пенсия", заяви заместник финансовият министър Христос Стаикурас.

Сметната палата е открила нередности в 3423 случая. Шест месеца бяха необходими, за да бъдат изтрити починалите пенсионери от държавната документация.

Гърция получи около 240 милиарда евро като спасителна помощ от МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия от 2010 г. В замяна Атина беше принудена да обуздае бюджета си и да се пребори с широкоразространените неплащане на данъци, корупция и измами.