Категорично не се съм съгласен с формулировката да вземаме заеми от международните финансови институции, за да се оправяме с бежанската вълна. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Той подчерта, че се водят дебати. „Всички сме много тревожни, защото проблемът е много голям", сподели Борисов, който участва в поредна извънредна среща за мигрантската криза.

Премиерът смята, че има достатъчно други възможности за намиране на финансови ресурси за справяне на кризата, за да не се увеличават дефицитите. Борисов иска да се придържа към Маастрихтските критерии (3% бюджетен дефицит).

„Сега с всичко това, което се предлага, някои държави може да се изкушат и да си подменят да речем, цялата военна техника... със заеми и да вдигнат дефицити. След една година пак да отидем пък да говорим за финансова криза. Затова съм против", обясни той защо е против нови дефицити.

Бойко Борисов не бил получил конкретен отговор колко дълга бежанска криза се очаква.

„В края на краищата САЩ, към които сме свикнали да се реферираме винаги, казват "70 000 + още 10 000″... И аз като вас питам - за колко ние сме готови като Европа да приемем - милион, два, пет, десет", коментира Борисов.

На въпроса готова ли е България да направи ограда и по границата с Гърция, премиерът отговори, че сме част от европейското решение. Той подчерта, че ние не искаме да бъдем индивидуалисти, но достатъчно ясно сме казали, че решения трябва да се вземат решения днес.