Имахме стратегическо партньорство с Русия и го загубихме, сега за такъв партньор е провъзгласен Турция.

Това заяви председателят на АБВ и държавен глава на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

Според него българският национален интерес предполага силно присъствие в енергийната сфера, редовни и солидни доставки на природен газ, развитие на ядрената енергетика.

България няма да има такъв шанс, какъвто имаше с тези проекти, поясни той.

Това, което Путин е казал на пресконференцията, звучи тежко като оценка за България като не надежден партньор", заяви Първанов, който е мотор на така наречения голям шлем - трите мегапроекта в енергетиката: АЕЦ „Белене", „Бургас-Александруполис" и „Южен поток".

По-рано в ефира на Нова телевизия Таско Ерменков от „БСП-Лява България" и Мартин Димитров от Реформаторския блок коментираха темата за „Южен поток".

Нищо не се спира, а се премества в Турция", заяви Таско Ерменков по отношение на „Южен поток" и допълни, че съседите ни са се оказали по-надежден партньор. В тази връзка той попита какво ще става с нашите транзитни газопроводи, когато руският газ ще минава през Турция и Гърция.

Според Димитров Русия просто няма пари да строи „Южен поток" и затова ни вкарва в една тежка интрига.

Той заяви още, че в момента Русия е в тежко финансово положение, от началото на годината рублата се е обезценила два пъти, падането на цените на петрола и газа също са оказали негативни влияния на страната.

В момента никой не е изненадан, че Русия тактически спира действията по „Южен поток", допълни Димитров.

По думите му от всички проекти ( има предвид АЕЦ „Белене", „Бургас-Александруполис" и „Южен поток" - б.р) са останали само санкции и неустойки. „За АЕЦ „Белене" държавата е похарчила над 2 млрд. лева, които няма да ни бъдат върнати, сега ни съдят и за неустойки", аргументира се той.