Отново ще измъкнем България от кризата, подчерта лидерът на СДС Мартин Димитров, който заедно с Иван Костов и Анастасия Мозер представи политическата програма на Синята коалиция.

В програмата ни има решения на много от ключовите проблеми на страната, каза в началото на срещата с медиите председателят на ДСБ Иван Костов.

Димитров допълни, че само комбинацията от качествени идеи и качествени хора ще доведе до решаването на проблемите в страната.

Програмата има пет ясни и достижими цели, отговарящи на най-тежките проблеми, които ще наследим от управлението на тройната коалиция, посочи още Костов.

Приоритетите на синята коалиция са извеждането на България от икономическата криза, възстановяването на доверието на европейските ни партньори към България, ликвидиране на политическата корупция, гарантиране на енергийната сигурност и осигуряване на модерно образование и качествено здравеопазване.

Те предлагат да се направи актуализация на бюджета, да се намалят данъците, осигуровките и бюрокрацията, като основни задачи за извеждането на страната от икономическата криза.

Ще търсим национално съгласие за промяна на Конституцията в частта й за съдебната система, за да се преборим с проблемите в тази област, допълни Костов.

Сред предложенията на сините е главният прокурор да се избира от парламента. Според лидера на ДСБ следващото управление трябва да направи сериозни институционални промени в парламента - комисиите за борба с корупцията, за контрол над еврофондовете и за контрол на ДАНС трябва да бъдат ръководени от представители на опозицията.