България е държава, която лежи на три епохи и хората трябва да я познават, да я видят. Това е пътят към Европа - по-доброто познаване.

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов презентира българската изложба, която днес се открива в Лувъра по време на съвместната си пресконференция след срещата си с френския президент Франсоа Оланд.

От думите на премиера Борисов стана ясно, че разговорите са били на разнообразна тематика, но съсредоточени върху възможностите за енергийната диверсификация.

"Щастлив съм, че президентът Оланд ме разбра", каза доволно Борисов, след като обясни, че повече от половин час с карта е разяснявал на Франсоа Оланд енергийните трасета и възможности в България.
По думите на Борисов България е намерила "необходимия мотор", който да може да й помогне при осъществяването на идеята за газов хъб.
Франция винаги в тежки или важни моменти за България й е помагала, заяви Бойко Борисов.

Същите думи употреби и самият Франсоа Оланд, като без да изпада в детайли заяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да подкрепи усилията на България в осигуряване на енергийна независимост в посока на енергийната сигурност на ЕС.

Според Оланд българската икономика разполага с огромни възможности да приеме френски инвеститори.

По думите му България може да разчита на действия от страна на Франция както по отношение на Шенген, така и по отношение на намаляване на последствията от близостта й с конфликтния регион между Украйна и Русия.

Франсоа Оланд благодари специално на правителството на Бойко Борисов за помощта, която оказваме в борбата с тероризма и радикализма и обеща, че в най-скоро време ще посети България.

Премиерът Борисов е във френската столица за откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" в Музея "Лувър".

Страната е представлявана от премиера, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на културата Вежди Рашидов. Участие в официалното откриване на изложбата ще вземе и министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и музеят „Прадо".

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН.