В нито един момент министър Лиляна Павлова не е говорила за национализация на частни имоти, а единствено е защитила държавния интерес, съобразно Конституцията и законите.

Това се казва в изявление на регионалното ведомство, по повод „спекулации, некоректно отношение и погрешно цитиране на думи, които министър Павлова не е произнасяла".

Става въпрос за частни имоти, находящи се зад плажа „Корал", които регионалната министърка засегна в брифинга си преди дни.

От прессъобщението на ведомството й става ясно, че общата площ на тези поземлени имоти е 150 дка, от които върху 78 дка са разположени дюни, което представлява 52 % от общата им площ.

МРРБ цитира Закона за устройство на морското крайбрежие (чл. 6, ал. 8), в който е предвидена възможност - „когато в резултат на естествени процеси на взаимодействие на морето със сушата се образуват морски плажове, засягащи един или повече имоти - частна собственост, частта от засегнатите имоти да се отчужди по реда на глава трета от Закона за държавната собственост по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството".

Министерството цитира и думите на шефката си от споменатия вече брифинг:

„На къмпинг „Корал" също имаме възложено допълнително заснемане на дюните. Имаме специализирана карта, на която виждаме обозначени доста навътре дюните.

Там също имаме допълнително заснемане, защото от скиците на частните имоти също ще направим необходимото, което за съжаление не е предприето вече две години - намаляване на площта на тези частни имоти, които са собственост на „Ибердрола" , „Прайм пропъртиз"  и „Корал Резиденс".

В техните имоти имаме навлизане частично от навявания. Знаете морето дава - взима. Имаме установени изключително дюни тук, така че ще бъдат намалени техните площи, на техните имоти, съответно с дюните".

От думите на министъра не могло да се интерпретира, че ще се прави национализация, обясняват от МРРБ.

Представят се и редица технически данни по казуса, като от тях става ясно, че през 2013 година се е извършила актуализация на Специализираната карта и регистри (СпКР) на морски плаж „Лозенец - Кумкашла" и се е изработила СпКР на дюните, разположени непосредствено зад плажната ивица, които са приети от приемателната комисия.

При съвместяване на данните от тази СпКР и на данните от кадастралната карта и кадастралните регистри КККР на село Лозенец, се установява, че дюните, разположени непосредствено зад морски плаж „Корал" („Лозенец - Кумкашла") попадат върху части от 12 бр. частни поземлени имоти.