Вчера вечерта бе застреляна Татяна Стоянова - началник на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Убиецът е успял да избяга.

Първоначалната информация беше за два куршума, но след огледа на тялото от прокуратурата съобщиха, че огнестрелните рани по тялото на Татяна Стоянова са шест.

Лични мотиви в основата на убийството на Татяна Стоянова
Още...

Полицията работи паралелно по три основни направления при разследване на убийството - лични причини, политическите връзки на 34-годишната Стоянова и финансови причини.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е заявил, че по всяка вероятност покушението не е свързано със служебна ангажираност на Стоянова. По думите му тя не е имала отношение към проекти, в които има сблъсък с голям финансов интерес. Тодор Попов е добавил, че тя не е споделяла за отправени към нея заплахи за живота.

Кметът Попов: Ако някой искаше с мен да се занимава, нямаше да бъда тук в днешния ден тук.                               Още...

Инцидентът е станал в оживен район - в близост до мястото на убийството има магазин, който по това време е бил пълен с клиенти. Полицията търси евентуални свидетели на инцидента.

В момента се преглеждат записи от 3 камери в района. Издирват се и други видеокамери в близкия периметър. 

Смята се, че убиецът е действал професионално, със заглушител.

Тялото е открито от съседи на жертвата, които са сигнализирали на телефон 112 в 18.40 часа.

Татяна Стоянова е застреляна пред дома си на ул. "Димитър Греков" около 18.45 часа. Екзекуцията е станала след като е паркирала автомобила си и се е насочила към входа на жилищната кооперация, в която живее.

Това показва, че убиецът е познавал графика на движение на жертвата си и е планирал добре нападението. Стоянова е простреляна с два куршума в гръб, като изстрелите са смъртоносни.

 

По случая в Окръжна прокуратура - Пазарджик е образувано досъдебно производство по реда на чл. 212 ал.2 от НПК. - Досъдебното производство се счита за образувано със съставянето на протокола за първото действие по разследването, когато се извършва оглед, включително освидетелстване, претърсване, изземване и разпит на свидетели, ако незабавното им извършване е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства.

Атанас Атанасов обяви, че има налични сигнали за обвързаности между местни структури на МВР, общината и други кръгове.
Още...

Татяна Стоянова ръководела отдел "Канцелария на кмета, Връзки с обществеността, протокол и международно сътрудничество" от 2007 година, но в момента и изпълнявала и длъжността PR на общинската служба.

Преди това, по време на мандата на Попов като председател на местния Общински съвет, тя бе негов PR.
Татяна Стоянова не е омъжена и във вечерта на убийството си е трябвало да празнува имения си ден.

Тодор Попов е избран за кмет на Пазарджик през 2007 година, издигнат от Инициативен комитет. От 2003 г. до 2007 г. е председател на Общински съвет - Пазарджик.
От 1999 г. до 2007 г. е общински съветник в Общински съвет - Пазарджик. Той е с юридическо образование, женен.

От прокуратурата поясняват, че предстоят допълнителен оглед на местопрестъплението; оглед и аутопсия на тялото на жертвата; извършване на експертизи - СМЕ, балистична, за ДНК изследване и т.н., претърсвания и изземвания в жилището и служебния кабинет на жертвата и установяване на лица от близкия кръг около жертвата, с цел изясняване на евентуални мотиви за убийството.