Депутатите да се върнат на работа след наложеното от президента Плевнелиев вето върху актуализирания бюджет.

За това призоваха от Синьо единство и Реформаторският блок, които припомниха, че са поискали ветото, за да се предотврати опита на правителството да извърши финансова злоупотреба за 1 милиард лева.

След ветото на президента основателните аргументи срещу прахосването на стотици милиони, които така и не се чуха от трибуната на Народното събрание,  получават шанс да бъдат представени на българския данъкоплатец, посочват от Синьо единство.

Според „реформаторите" безотговорно и нагло би било Народното събрание да продължи почивката си и да отложи разглеждането на президентското вето. Синьо Единство призовава всички парламентарно представени партии да поемат отговорността си и да продължат работата си по обсъждане на актуализацията на бюджета и промените в Изборния кодекс. Отлагането им би било поредния напразен опит да с вдъхне живот на едно изчерпано и провалено управление.

Междувременно, от страницата си във Фейсбук екслидерът на СДС Мартин Димитров призова: „След ветото - бързо обратно в парламента на работа."

Имаме Президент с характер, готов да поеме върху себе си атаката на тройната коалиция, но да защити интересите на данъкоплатците. Сега всички парламентаристи, бързо обратно на работа. Първо да се заемат с бюджета, а след това с изборния кодекс. Несериозно е да си на море, а държавата да затъва от нерешени проблеми, пише Димитров.

Преди дни обаче шефът на парламента Михаил Миков изрично заяви, че няма да свиква извънредно заседание на Народното събрание, ако ветото стане факт.