Вторият ден от тридневната стачка на работниците в мадридското метро принуди властите да затворят метростанциите в испанската столица, съобщава РИА Новости.

Работниците протестират срещу намаляването на заплатите на държавните служители и замразяването на заплатите през 2011 г. Тези мерки са част от антикризисния пакет, одобрен от правителството.

 „Това е жертва, която трябва да направят всички държавни служители в полза на 4.6 милиона безработни в страната", заяви Есперанса Агире.

Повече от 2 милиона мадридчани, които използват ежедневно от метрото, са принудени да използват друг вид транспорт: автобуси, лични автомобили или таксита.

В първия ден на стачката мадридското метро работеше на 50%, тъй като съгласно изискванията на Министерството на развитието на Испания, в случай на транспортни стачки предприятията трябва да обезпечат своите клиенти с минимални услуги.

След като обаче правителството одобри намаляването на заплатите на държавните служители, синдикатите взеха решение за 100 - процентови стачни действия днес и през утрешния ден.

Синдикатите изтъкнаха, че радващото в случая е, че намалението на заплатите е средно с 2%, а не както бе предварително планувано с 5%.

Властите заплашиха, че ако пътниците не бъдат компенсирани ще бъдат наложени солидни глоби и дори не изключиха възможността от масови уволнения. Въпреки това от синдикалните организации са категорични, че ще отстояват исканията си докрай.

„Това е решение на профсъюзите, ние сме свободни и независими в своите решения", заяви Висенте Родригес, един от организаторите на протестите.