Шефът на ВКС Лозан Панов се опасява политиците да не използват съдебната реформа като лозунг за местните избори.
"Ако това се случи, наистина има много рискове за съдебната реформа", каза той преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Запитан какво мисли за вече оформените в текст предложения за промени в Конституцията, Панов уточни, че подкрепя идеите на Министерството на правосъдието.

Съдия номер едно настоя обаче да се чуе и мнението на магистратската общност по въпроса. По думите му, промените в Конституцията са нещо важно, но има и други важни пунктове, които трябва да се коментират - медиация, промени в ГПК, в НПК, в юридическото образование, във ВСС, в процесуалните закони, компетентността на съдиите.

Цялостната реформа се върши с цялостен поглед, отсече Панов. Шефът на ВКС призна, че го притеснява  необходимостта от време, което няма как да се преодолее, като се говори за промени в Конституцията.

Той посочи и наличието на съмнения дали целта е истинска реформа. Замяната на един състав на ВСС с друг не означава реформа само по себе си, аргументира се Панов, уточнявайки, че като се прави рамката на ВСС, няма как да не се пристъпи към конституиране на този орган.

Оказа се, че магистратът се притеснява и от идеята за явния избор - за да се осъществи, е нужна добра организация. Първото нещо е дебатът около самите реформи, какво цели промяната в Конституцията - дали се цели дълбока реформа или само промяна на ВСС, разви визията си Панов. По думите му трябва да се постигне консенсус между политическите сили.

Смятам, че от една страна системата се е пренаситила от идеите за реформа за 20 години, но разбираме, че ниското доверие в съда значи, че и ние самите трябва да направим своите крачки за реформиране. Има воля от страна на всички съдии за промяна, например случилото се в СГС, изтъкна председателят на ВКС. За него първите позитивни явления вече са налице, а  съдиите наистина искали да имат една по-добра система.

Реформата трябва да засегне и прокуратурата, и съда. Бързината на един съдебен процес зависи не от конституционни промени, а от процесуалните закони, не пропусна да отбележи Панов.