Темата за Висшия съдебен съвет (ВСС) не подмина и шефа на ВКС Лозан Панов, след като по-рано днес тя бе коментирана от министър Иванов и националния омбудсман.

На последните си заседания ВСС показал, че може и да работи добре, е оценката на съдия Лозан Панов.
Съдия номер едно обяви пред медиите, провокиран от политическите оценки за работата на ВСС, че една институция се формира от хората, които работят в нея, и въпросът е какъв стил на поведение ще се даде на ВСС. Аз съм „за" това Съветът да работи и се опитвам да му придам такъв стил, изтъкна Панов.

Той не критикува премиера Бойко Борисов, който преди дни изрази становището си, че настоящият състав на ВСС работи зле. Такава оценка може да даде всеки, смята Панов.
Той не е зле настроен към идеята да се запише в Конституцията, че мандатът на членовете на ВСС пада на три години. По-краткият мандат ще даде възможност да не се откъснат от работа, няма да ги направи бюрократи, коментира той по отношение на колегите си магистрати във ВСС. Все пак шефът на ВКС смята да се въздържи от становища, докато не види какви предложения за изменения в основния закон ще направят политическите партии.

Ако искаме реформа в дълбочина, това няма как да стане без промени в Конституцията в частта за съдебната власт. Те трябва да бъдат направени обаче достатъчно прецизно, за да не засегнат независимостта на съдебната система, припомни мнението си Панов. За него това може да се случи що се отнася за институционалната част на реформата - явно гласуване, мандатност, разделяне на колегиите във ВСС.
Запитан какво смята за продължителността на мандатите на тримата големи в съдебната власт - шефовете на ВАС и на ВКС и главния прокурор, Панов обяви, че в рамките на пет години един председател на съд може да реализира своите идеи.

Според Панов обаче промените в системата не зависят само от изменения в Конституцията. Според него трябва да има единство в общ пакет от закони, не само за процесуалните правила, по които работят магистратите, но и що се отнася до образованието.

Съдия номер едно лансира и идеята за единен конспект и държавен изпит за младите юристи, тъй като в страната имало много ВУЗ-ове, които подготвят студентите по право, но не им дават еднакво образование.