България и Турция си поставят за цел да удвоят стокообмена в следващите години. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев, който присъства на в Анкара на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания турски президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БНР.

Плевнелиев и Ердоган в края на септември ще посетят Баку. Там ще бъде направена първата копка на Трансадриатическия газопровод, който ще доставя природен газ от Каспийския регион и Близкия Изток до Европа.

Българският държавен глава подчерта, че Турция е стратегически партньор за страната ни. По думите му българските стоки могат да намерят място на бързо развиващия се турски пазар. Страната ни иска да привлече повече инвестиции от южната ни съседка.

Росен Плевнелиев обясни, че се изграждат нови инфраструктурни проекти и посочи за пример магистрала „Марица". Освен това се планира свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. Президентът сподели, че елементите за него вече са в строеж.

„Виждаме новия тунел, който беше построен под Босфора, и искаме да може свръхбързият влак да стигне и до България. Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия Изток и Азия", подчерта още Плевнелиев.

Той подчерта значението на Турция в опита ни за алтернативна доставка на синьо гориво и припомни, че България плаща висока цена заради зависимостта си от един доставчик на природен газ.

„На 20-и и на 21-и септември аз ще бъда заедно с новоизбрания турски президент, заедно с гръцкия президент, заедно с президентите на Азербайджан и на Албания в Баку, където заедно ще направим първата копка на Трансадриатическия продуктопровод", сподели държавният глава.

По думите му България вече има сключен меморандум когато е готов този проект да можем чрез газовата връзка България-Гърция да купуваме така необходимия за нас газ, за да можем да диверсифицираме доставките. „Ние можем да купуваме през Турция не просто само азербайджански газ, но в бъдеще ирански, а защо не и от Катар, тъй като Турция разполага със съответната инфраструктура за това", посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът смята още, че България и Турция могат да развиват отношенията си в областта на туризма. Той подчерта, че повече от 20 милиона туристи на година посещават Турция. Според него обаче трябва да си даваме сметка, че тези 20 милиона туристи са на границата с България и да помислим как да направим така, че да стигнат и до България, да оставят парите си и тук.

България може да бъде мост за турските инвестиции в Европа, категоричен е още Росен Плевнелиев.