427 млн. лева ни дава Европа за устойчиво градско развитие през следващия програмен период. Задачата на нашата страна обаче е да изработи специални финансови механизми, които да позволят тези пари да бъдат вложени в доходоносни проекти и съответно след години да си върнем инвестицията.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова увери на кръгла маса за обсъждане на механизми за изпълнение на финансови инструменти, че правителството вече работи в тази посока.

Цел на кабинета „Борисов 2" и по-специално на регионалното министерство е да създаде такова финансиране на проекти, които ще върнат вложените европейски пари и ще могат да се инвестират повторно.

Именно заради това се мисли за заменяне на познатото безвъмездно финансиране с даване на нисколихвени заеми и кредити, както и чрез дялово участие в инвестиционните проекти.
Чрез такива механизми ще стимулираме икономическата активност", изтъкна зам.-министър Николова.

Тя постави като основа създадените в рамките на Оперативна програма „Регионално развитие" по настоящия програмен период два фонда за финансиране на такива проекти. Моделирането им обаче е отнело три години, което кара правителството да задейства още от сега разговори за създаване на такива фондове за новата ОП.

„Благодарение на тези два фонда бяха изпълнени 26 проекта в посока устойчивото градско развитие на обща стойност 160 млн. лева", се похвали зам.-регионалният министър.

За България е изключително важно да намерим подхода между публичните власти и частните инвеститори, защото само така бихме могли чрез средствата на ЕС да постигаме по-големи резултати от вложените средства", заключи зам.-министър Николова.