Министърът на икономиката Драгомир Стойнев е предоставил на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер достатъчно, по думите му, информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка относно законодателните промени по изграждането на газопровода „Южен поток" в морската част.

Припомняме, по-рано днес Стойнев се срещна в Брюксел с Йотингер и еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния.

Фактът обаче, че е насрочена още една среща след няколко седмици говори, че най-вероятно някакво сближаване на позициите не се е получило.

За сухопътната част на Южен поток Стойнев е предоставил протоколите, подписани между БЕХ и „Газпром", от които е видно, че следваме европейското законодателство.

Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България, може би, погрешно е информирала еврокомисар Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание по проекта „Южен поток", коментира Стойнев след срещата. Може би, изтъква той, тяхното желание е и този проект да бъде спрян, както с лекота спряха проекта „Белене", което по никакъв начин не отговаря на интересите на страната ни, подчертава министърът.

Става ясно, че в разговора комисар Йотингер изрично е заявил, че както Русия, така и „Газпром" са важен партньор на Европа и че проектът е от голямо значение за доставките на природен газ за Европа. Само че у нас така се тълкува проектът, като че ли той се прави за България - нищо подобно, заяви Стойнев. България е само една държава, през която ще минава газопроводът. Той е важен за икономиката и енергетиката на страната ни.

Министър Стойнев е пояснил на еврокомисар Йотингер, че законодателните инициативи на народните представители са били гледани на първо четене и още не са приети.

Стойнев е информирал еврокомисаря по енергийните въпроси и за предприетите действия от български институции за откриване на процедура по отнемане лицензите на три електроразпределителни дружества.

Министърът е обърнал внимание на еврокомисар Йотингер, че България изцяло изпълнява препоръките на Европейската комисия относно либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е 2015 г. да имаме пълна либерализация, това е написано и в българското законодателство, каза още Стойнев.

От това, което ни препоръча ЕК през 2013 г., вече сме изпълнили следните мерки - намаляване на таксата пренос и достъп на електроенергия, намаляване на студения резерв, отделянето на ЕСО и НЕК. Последното изпълнихме абсолютно сами, без ползването на скъпи консултанти, информира Стойнев.

По думите му обаче, до 2015 г. трудно ще реализираме пълна либерализация на пазара при наличието на дългосрочни договори. Това е била една от темите на срещата му с комисар Хоакин Алмуния.

Стойнев изтъква, че либерализиран пазар е невъзможен при наличието на дългосрочни договори с производители, които сега са факт, като тук посочва дългосрочните договори с ВЕИ и ТЕЦ-овете „АES - Гълъбово" и „Контур Глобул Марица-изток 3". Според министъра дори те изкривяват пазара, тъй като едни производители на електроенергия доста сериозно биват подкрепяни за сметки на други.

Договори обаче няма да бъдат разваляни, тъй като Стойнев е категоричен, че няма да се рискува европейски санкции.

Изход има - и решението трябва да бъде търсено съвместно с Европейската комисия. Разбрахме се с комисар Алмуния да започнем конкретни действия на ниво експерти, заявява още министърът на икономиката.