Траурна церемония, на която ще бъде погребано народното доверие в политическата класа, организира създаденото ново обединение ОНО.

Формирането на Обединени непартийни организации беше обявено на пресконференция в София. В него влизат Мото клуб "Black Legion", Сдружението на частните детективи, Сдружение СИЛА, НД АРГО, Граждански форум "Тихо, да не събудим София", Съюз за свободен интернет, Граждански форум против добива на шистов газ и други.

Роди се ОНО. Това обединение се наложи поради факта, че всички политически партии доказаха за 22 г., че не могат да управляват страната и я доведоха до национална криза и катастрофа, без да има война или друга външна причина, заяви Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи.

Марин Ангелов от клуб „Black Legion" представи и основните искания на новото обединение.

На първо място ОНО желае незабавно свикване на Велико Народно събрание и последваща промяна в избирателната система в България от пропорционална към мажоритарна. Целта е освобождаването на партиите от икономическото бреме, монополите и превръщането им от корпоративни в идейни структури.

Политическата система е силно компроментирана, гласуваме за партии ООД-та, искаме мажоритарен вот, чрез който да избираме личности по достойнство и съвест, изтъкна той.

Що се отнася до събитията в Катуница Ангелов посочи, че те са били искрата, която е доказала, че у нас законите важат за едни по един начин, а за другите по друг.

Чавдар Ангелов, представител на социалните групи на протестиращите в глобалната мрежа, заяви, че нормалните, битови разходи на всяко семейство у нас са определяни от монопол и над него стои тежка ръка. Безумният брой депутати, огромната раздута държавна машина пречи на обикновения човек да живее, работи и да се прехранва. Това се случва заради 22-годишното безхаберие, допълни той и изтъкна, че отдавна партиите са тотално изкривени и партия се е превърнала в мръсна дума, която не се свързва с нещо добро.

Събрали сме не само да им казваме, а и за да докажем, че ще ударим тази ръка през пръстите. Отиваме да ги ударим през пръстите, не да им говорим през микрофоните, подкрепи го Марин Маринов.

Той категорично заяви, че ОНО по никакъв начин не се обвързва с която и да е било политическа партия и се обявява срещу всички правителства, управлявали страната през последните 22 години. Председателят на Сдружението на частните детективи изрично подчерта, че ОНО не цели нагнетяване на етническо напрежение, не толерира и не стои зад нито една ксенофобска проява.

От първия момент протестираме срещу политическата система и партиите, заяви той. От думите му стана още ясно, че ОНО е отворено към всички неправителствени и непартийни организации, които споделят идеите му и ги кани за съвместни действия. Крайни сме, но до там ни докараха, изтъкна Маринов и поясни, че ако не се предприемат действия сега, страната ще попадне в третата си национална катастрофа.

„Траурното" шествие ще започне утре в 19 ч. от пилоните на НДК. Катафалката ще се придвижи по бул. „Васил Левски", ще премине през площад „Народно Събрание" до паметника на Незнайния войн, където ще бъде отслужено опело.