Президентът на Франция Никола Саркози ще последва стъпките на САЩ като изтегли френските войски от Афганистан преди президентската кампания през 2012г., съобщи Ройтерс.

Френските войски ще се приберат в страната си приблизително времето, когато американското правителство ще изтегли своите войски от Афганистан, това означава до края на другото лято.

"Като се има предвид напредъка, който постигаме в Афганистан, Франция ще започне постепенно изтеглянето на войските си, почти в същото време, в което и нашите американски колеги ще предприемат тези действия", говорител от администрацията на Саркози повтори думите му, които е казал в разговор по телефона с Барак Обама.

Франция, която участва в афаганистанската операция от 2001 година, има около 4000 войници в Афганистан и постепенно  ще предаде  контрола на афганистанската армия през 2011 година.

На вчерашната реч Барак Обама заяви, че американското правителството планира да прибере около 33 000 войници следващото лято. 10 000 войници ще бъдат изтеглени до края на тази година и 23, 000 до края на другото лято.