Гражданите ще решават дали да прехвърлят пенсионните си осигуровки в частен фонд или в НОИ. Това приеха окончателно народните представители, като посветиха извънредно вторник следобед на второ четене на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

След като прекараха часове в спорове за референдума, депутатите си гласуваха удължаване на извънредно работния ден - до приемане на закона.

За пореден път от БСП представиха тезата си, че преместването на осигуровките в „Сребърния фонд" не увеличава внесената сума като осигурителна вноска и не носи доходност на гражданите. Друг негов недостатък е, че парите в него не се наследяват при злополука, както е в частните пенсионни фондове, смятат социалистите.

Лично социалният министър Ивайло Калфин се яви в пленарна зала, за да увери депутатите, че никой на никого не отнема нито лев, дава се пълна свобода и възможност на всеки гражданин да прецени къде да се осигурява.

Патриотът Димитър Байрактаров не пропусна да припомни на колегите си, че този текст е бил написан „на коляно" преди Коледа. И той, и червените депутати предложиха този параграф изобщо да отпадне от закона.

Само 17 народни представители обаче подкрепиха това, а текстът бе приет по вносител с 84 гласа „за".

Същата съдба сполетя и предложението на реформаторите - те поискаха гражданите да избират къде да се осигуряват не пет години преди възрастта за пенсиониране, а една година преди този момент. Според РБ това е редно да се приложи за родените в периода 1960-1970 г., но и за тяхната редакция не се намери нужната колегиална подкрепа.

Депутатите приеха и осигурителната вноска за фонд „Пенсии" да се увеличава на два пъти - през 2017 г. и 2018 г. с по 1 процентен пункт. 0,56 от него ще е за сметка на осигурителя, а 0,44 - за сметка на осигуреното лице.

Прието бе и за стаж при пенсиониране да се зачита периодът, в който са полагани грижи за лица с трайно намалена работоспособност - 90%, от страна на родител, съпруг или осиновител. Осигурителен стаж ще се зачита, ако за това време полагащият грижа не е бил осигурен и не е получавал пенсия. При пенсиониране за периода, който се зачита за осигурителен стаж, ще се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии" върху минималната работна заплата към датата на отпускането на пенсия, които са за сметка на държавния бюджет.