Японското правителство е готово да продължи строителството на ново летище за ВВС на САЩ в Окинава, пренебрегвайки решението на местната администрация да анулира разрешението за използване за тази цел на островната територия. Това стана ясно от заявление на генералния секретар на министерския кабинет Йосихид Суги, съобщи РИА Новости.

Губернаторът на префектурата на Окинава Такси Онага по-рано официално отмени предишното разрешение за строителство на летището в село Хеноко, където трябва да бъде пренесена военната база на САЩ "Футема" от гъстонаселения град Гинован.

"В намерението да продължи работа по трансфера (на базата) няма промени", заяви Суга по време на утренния брифинг. По думите му, правителството е настроено да продължи работа, максимално отчитайки природните условия и живота на местните жители, базирайки се на действащото законодателство.

Суга изрази "крайно съжаление" по повод решението на властите в Окинава, казвайки, че то игнорира предишните усилия да решат въпроса за пренос на застрашаващата безопасност жителите на града Гинован база "Футема".

Преди около две десетилетия правителството на Япония прие решение за закриване на военната база на САЩ в Гинован. Отначало имаше предположения да изнесат базата извън пределите на префектурата, но след това бе решено да предислоцират базата във вътрешността на острова и строителството на този нов аеродрум в Хеноко, където вече е разположена американската база "Кемп-Шваб".

Населението на Окинава протестира против това и губернатора Онага в своята предизборна кампания обеща да придобие отмяна на плановете за строителство на ново летище, одобрено от предшественика му Хирокадзу Накаимой. Опита на централната власт на Япония да уговори настоящия губернатор не се увенчаха с успех.

Окинава е едва 0,6 % от японската територия, но там са 74% от американските военни обекти и повече от половината от всички Въоръжени сили на САЩ в Япония.

По данни на администрацията на префектурата, на Окинава се намират 25,8 хил. Американски военнослужещи и 19 хиляди членове на техните семейства и граждански лица на САЩ.