Вече повече от час заседава Гражданският изборен борд в сградата на Министерския съвет.
Премиерът Пламен Орешарски лично присъства на дебатите, като доведе със себе си зам.-шефът на Народното събрание Мая Манолова, която отговаря за временната комисия в парламента за създаване на нов Изборен кодекс.

Министър-председателят отбеляза, че се е запознал отблизо с всички препоръки, които от Борда са изготвили досега, и ги определи като "доста впечатляващи".
Той изрази увереността си, че някои от тях ще бъдат използвани за ориентир в новото законодателство.

Орешарски бе категоричен, че има желанието да "подобри цялостния характер на демокрацията, което включва и нов Изборен кодекс". Премиерът предложи да се запази рамката на борда и да продължи на функционира, тъй като работата му е успешна и необходима.
Веднага след това той парадоксално подхвърли, че не е нужно занапред да се заседава всяка седмица, "даже не и всеки месец".

Членовете на Борда отправиха предложения да се обсъдят различни утвърдени по света практики, като намаляването на броя на депутатите наполовина.
Други обсъждаха чистия мажоритарен вот - да се гласува за отделни кандидати, а не за партия. Гражданите се обединиха около идеята да има постоянна изборна администрация с лична отговорност.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда изтъкна, че е важно хората на улицата да не се заблуждават, че изходът от политическата криза у нас е в нов Изборен кодекс. Тя отбеляза, че цялата система е силно прогнила и корумпирана и влиянието на мафията няма да изчезне от политическия живот така лесно.

Новият кодекс няма да създаде изгубената връзка между политици и граждани, увери Цонева. Тя предупреди, че докато изборите у нас се провеждат в среда, в която медиите са икономически и политически зависими и не предлагат равен достъп на кандидат-депутатите, то няма как да се говори за честни и прозрачни избори.

Очакваше се да стигнем дотук, ръководствата на партиите не се съобразяват с гражданското мнение, обявиха и други членове на Борда.
Те бяха категорични, че новият Изборен кодекс не може да бъде изработен и приет сам по себе си, без да засегне и промени в Закона за политическите партии и Закона за радиото и телевизията, както и онлайн медиите.

Гражданският изборен борд ще продължи да работи и занапред. Това решиха по време на днешното заседание както членовете му, така и премиерът Пламен Орешарски. Той заяви, че е приятно впечатлен от работата на борда и желае тя да продължи.

Премиерът изтъкна, че според него в изпълнителната власт не се намират най-големите специалисти по изборни правила и това прави работата на борда още по важна.
Орешарски допълни, че в следващите един-два месеца ще се обсъждат подобрения в сферата и подчерта, че изборни правила се правят при действащ парламент. Министър-председателят обеща да инициира заседания на борда по време на обсъжданията на новия изборен кодекс.

След като приключим с изборния кодекс, ще разгледаме обстановката. Така премиерът отговори на въпрос дали обмисля оставката си.

От своя страна Мая Манолова покани всички членове на борда да присъстват утре в 15 ч. в Народното събрание, когато ще заседава комисията по гражданско общество, на която се провеждат срещи с протестиращи граждани и граждански организации.

Промяната на системата не е бързо действие, а отговорност на всеки един гражданин, коментира Манолова.
Тя обеща от името на всички в поверената й комисия да се постараят и да бъдат безпристрастни при изработването на изборния кодекс.

От своя страна членовете на борда поеха отговорност да съберат в две страници препоръките си относно изборното законодателство и да ги внесат в изборния кодекс.
Една от основните им препоръки е отпадането на платеното ефирно време за бъдещите политици по време на изборна кампания.