По време на дебата за промените в Сметната палата социалистката Мая Манолова разкри интересна и важна промяна, нанесена между първо и второ четене в законопроекта, направена от ГЕРБ.

Припомняме, основната задача на настоящите изменения за одитния орган бе той да не се състои както в момента от 9-членна колегия, а да се върне отново по модела от предишни години - с един председател и двама зам.-председатели.

„Червената" депутатка обърна внимание на колегите си и на медиите, че парламентарната бюджетна комисия е одобрила нов вариант за състав на палатата, а именно - Сметната палата да има един председател, двама зам.-председатели и още двама членове, които да бъдат избирани от Народното събрание. Идеята е въпросните две нови фигури да са представители на професионалните организации - Института за дипломираните експерт-счетоводители и Института на вътрешните одитори.

„Колегията на Сметната палата вече стана от пет члена", пресметна Манолова. Според нея именно в модела на одитния орган ще се разпознае модела на днешната власт. „По това кои са членовете на Сметната палата, ще познаете кой ни управлява", загатна социалистката.

Тя е убедена в това, че сега управляващата коалиция не е официално обявената от четири партии, а има още един пети, подкрепящ кабинета.
„Във въпросния 5-ти член на Сметната палата ще видим кой е 5-тият член на коалицията", убедена е народната представителка, която се зарече, че при избирането на членовете на одитния орган от „БСП Лява България" ясно ще посочат този пети коалиционен партньор.  
„По Сметната палата ще ги познаете", заключи Мая Манолова.

Реформаторът Мартин Димитров се зае със задачата да обори аргументите на Манолова, че човек на РБ щял да бъде назначен в колегията на Сметната палата. Той припомни, че предишния кабинет назначил съветник на Сергей Станишев за шеф на одитния орган. Според него, опозицията сега се притеснявала този подход да не продължи и сега.

Ние съветник на Бойко Борисов или на Радан Кънев няма да назначаваме, заяви Мартин Димитров. Не харесваме вашия пример и по тази причина няма да го следваме, обеща депутатът.

Според червения депутат Димитър Горов управляващите извървели своя път и стигнали до извода, че колегията има смисъл. Според социалиста целта била смяна състава на Сметната палата.

В крайна сметка мнозинството прие колегията да е от 5 члена.

По-рано от левицата се притесниха, и че с предложените промени в Закона за Сметната палата одитният орган няма да следи изразходването на стотици милиони левове на държавата. „Държавата ще дава пари на търговските дружества, а после няма да може да следи за тяхното използване", предупреди от парламентарната трибуна Манолова.

„Червеното острие" на столетницата е убедена в това, че с новия закон държавата през Сметната палата няма да се интересува как се управляват милиони левове. Като друг проблем социалистката посочи, че одитният орган няма да може да следи и изразходването на европейските пари.

По време на дебата за поредния „ремонт" на Сметната палата, настоящият й председател Лидия Руменова напомни, че по желание на 42-рото Народно събрание палатата проверява и общините у нас. Именно заради това сега от БСП настояват одитният орган да обръща поглед не само към големите общини, но и към по-малките.

„Сметната палата в момента има 370 одитора. Те трябва да извършват одитите за цялата година на държавни дружества и общини", обясни в отговор на това предложение депутатът от ГЕРБ Владислав Николов и обвини левицата в опит да направи Сметната палата неработещ орган.