Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова Европейския съюз да разреши кризата с външния дълг и вземането на решение за Гърция и еврозоната „колективно и настоятелно".

Дойде часът да се действа колективно и настоятелно. Аз съм убеден, че Европа може и ще направи нужните промени, за да извади Гърция и европейските страни от финансовата криза безопасно", изтъкна Папандреу в интервю пред седмичника „Прото тема", цитиран от „Франс прес".

Той обеща, че Гърция ще спазва ангажиментите, които е поела.

Ние не сме като Атлас да носим на раменете си всички проблеми на Европа. Никоя европейска страна не може, дори и Германия", допълни още той.

Представителите на европейските държави обещаха на срещата на Г-20 вчера, че еврозоната ще представи всеобхватен план за разрешаване на кризата с външния дълг още следващия уикенд на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

По време на срещата на върха гръцкото правителство ще гласува за налагането на нови ограничителни мерки поискани от ЕС и Международния Валутен фонд.

Нашата борба е, за да се гарантира, че Гърция няма да напусне еврозоната и ще защити интересите на мнозинството гръцки граждани, за които би било катастрофално, ако държавата банкрутира", изтъкна гръцкият премиер.

Бих искал да гарантирам незабавно разрешаване на проблемите и по-добър живот днес, но не мога", обясни Папандреу.