Уникално украшение от втори век влезе в колекцията на Регионалния исторически музей във Велико Търново, съобщава БНР.

Накитът е открит в античния град Никополис ад Иструм. Той представлява камък с „тигрово око", върху който е гравирано римското божество Гений.

Ръководителят на проучването доц. Павлина Владкова от Великотърновския музей заяви, че близо едномесечните разкопки, финансирани с 30 хиляди лева от Министерството на културата, са имали за цел разкриването на най-ранния строителен период на римския град Никополис ад Иструм

"Това е времето на основаването на града, ранен втори век. Той е при императори Траян, Адриян, Златноолимпий, т.е. до последната втора на четвърти век. Такава гема не ми е известна в българските земи, а иначе изображението е на Гений. Гений се среща, но начина на гравиране е изключително прецизна изработка на божеството заедно с две масички от двете страни с глинени съдове, в които вероятно е имало вино", изтъкна Владкова.

По думите й гемата е красяла някой накит и обработката на скъпоценния камък "тигрово око" е изключително рядко за българските земи.

Дамска козметична пръчка от слонова кост, използвана за нанасяне на кремави помади, глинени лампи и съдове, каменни и бронзови мерки за тегло са други ценни находки от проучването.