Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което беше насрочено за днес, се отлага за сряда, 1 октомври от 11:00 ч., съобщиха от МТСП. На него социалните партньори трябваше да разгледат проекта за актуализация на държавния бюджет, подготвен от служебното правителство.

Още преди няколко дни обаче работодатели и синдикати отказаха да се включат в Тристранката под претекст, че Секретариата на НСТС не е спазил утвърдените срокове и им е изпратил твърде късно документа, което ще ги затрудни да се запознаят с него и да го консултират.  Освен това те настояха в дневния ред на заседанието да бъде включено обсъждане на минималните осигурителни доходи за 2015 година.

По-рано днес социалният министър Йордан Христосков заяви, че отлагането се прави именно, за да могат социалните партньори да се запознаят с проекта на актуализация и спокойно да изготвят становищата си.

Междувременно обаче от страна на бизнеса се появиха редица критики към корекцията на държавните пари. От АИКБ заявиха, че залагането на толкова голям дефицит и увеличение на държавния дълг са необосновани.

От БСК пък бяха резервирани по отношение на тегленето на 4.5 млрд.лв. нов дълг, тъй като за тях е неясно за какво ще се използва той, както и какъв размер липси в хазната е довел до решението за неговото изтегляне.

От КТ "Подкрепа" изразиха мнение, че не са против теглене на нов заем, стига той да бъде похарчен рационално.