Нищо не е загубено.

Всички тези пари могат да бъдат усвоени от държавата, стига да се предприемат съответните мерки.

Това заяви говорителят на Еврокомисията Йоханес Лайтенбергер, след като оповести доклада на комисията за напредъка на България.

По думите му комисията извежда на преден план свое ясно послание - известни ограничения, но и известни поощрения. Този доклад е една снимка на настоящата ситуация. Много се надяваме, че исканите от комисията мерки, ще бъдат наложени бързо и експедитивно.

Няма да има нужда от нови доклади, ако установим бърз напредък. Това ще позволи средствата да бъдат предоставени, това е в общ интерес, каза още Лайтенбергер

Във връзка с това, че българското правителство се е оплакало, че докладът е станал известен за медиите преди да бъде оповестен, Лайтенбергер заяви, че в крайна сметка валидно е това, което се приема днес, а не това, което е изтекло предварително в медиите.

По думите му въпросът не е да се взема ново политическо решение за нови пари, а да се изразходват вече одобрени средства.

Това, за което говорим досега не са структурните фондове, предвидени за 2007-2013. Това са предприсъединителни фондове, които се усвояват сега, уточни говорителят на ЕК.

На въпрос „Как ще постигнете нивото на политическа воля на България, за да решите проблемите", Лайтенбергер отговори: „Политическото послание е: „Отбелязан е напредък. Необходим е още напредък."

По думите му политическа воля трябва да укрепне и да се засили, така че възможно най-бързо да се стигне до пълно усвояване на планирането и предвиденото.

Говорим за пари, по които няма плащания до момента. За парите, които вече са платени, ако се установи злоупотреба, влиза в сила механизмът за възстановяване, каза още говорителят на ЕК.

Запитан дали е било правилно решението за приемането на двете страни, Лайтенбергер заяви:

„Това не е доклад за разширяване, не е доклад за състоянието на двете страни от А до Я. Има въпроси, които трябва да бъдат решени, но тогава сметнахме, че те ще бъдат поставени на дневен ред, когато двете страни бъдат приети. Ето това правим сега. Да, проблеми има, но трябва да бъдем коректни и да признаем, че не това е всичко, което може да се каже за двете страни.

Нека бъдем честни и да кажем, че няма съвършени държави-членки. Всяка си има своите проблеми, но избрания механизъм действа и можем да продължим да работим в този дух, добави говорителят на ЕК.

Имайки предвид динамиката на сътрудничество, не е подходящо на този етап да се задействат предпазни клаузи, каза още той.

Ние искахме текстът да бъде справедлив и балансиран и да отрази положението такова, каквото е. Не става въпрос за качествена оценка, а да се справим с едни обективни проблеми.

Комисията иска да се води стриктна политика за защита на финансовите средства на европейските граждани, завърши Йоханес Лайтенбергер.