Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро се срещна с представители на кубинската комунистическа младеж, студенти, хора на изкуството млади офицери от армията и Министерството на вътрешните работи в Двореца в Хавана.

По време на срещата Кастро остро критикува САЩ за отношението им към петима кубински агенти, задържани в щатски затвори преди повече от десетилетие за шпионаж, съобщава РИА Новости.

По думите му един от тях е затворен в прекалено малка килия, което е равносилно на изтезание.

83-годишният бивш кубински лидер, който оглавяваше в продължение на 49 години правителство, обвинявано от правозащитните организации, че държи политически затворници при лоши условия, заяви, че Куба никога не би измъчвала заловени шпиони.

Това са хора, които са страдали в продължение на 12 години. Нима техните страдания не означават нищо?, запита Фидел и подчерта, че в страната петимата заловени агенти са известни като „Петимата герои".

Петимата кубинци бяха арестувани при операция на ФБР преди 12 години. Американците посочват, че дейността им е в ущърб на националната сигурност на САЩ.

Трима от задържаните са осъдени на доживотен затвор, а други двама  - съответно на 19 и 15 години затвор. По-късно присъдата на един от кубинците бе намалена от американски съд на 22 години.

Хавана настоява всички задържани членове на „Петорката" да бъдат освободени.

Кубинското правителство многократно заяви, че петимата са събирали информация за терористични действия на антикубински групи в Маями.

Случаят от дълго време е спорен въпрос между САЩ и Куба, която иска освобождаването им и твърди, че те са искали да предотвратят "терористични атаки" на екстремисти в изгнание.

Кастро не пропусна да повдигне темата за конфликта с Иран, която по думите му ще доведе до глобална ядрена война.