Вътрешният министър Цветан Цветанов участва в конференция, посветена на борбата с трафика на хора и особено на жени, с цел сексуална експлоатация, която се проведе в информационния център на Европейския парламент.

Цветанов съобщи, че за 2011 година имаме 541 жертви на трафик, от които 404 са жени, изведени от страната с цел сексуална експлоатация. За такива деяния има 138 дела, повдигнати са 115 обвинения и са осъдени 131 лица.

Има наказания над 10-15 години. Такива са получили 6 лица. Наказания от 3 до 5 години са наложени на 13 лица, а от 5 до 10 години - на 4 лица, посочи още Цветанов. Той съобщи, че е чул разказа на жертва в Холандия, която за 8 години сексуална експлоатация е донесла 4 млн. евро чист доход на нейния сводник.

Била е заплашвана, че ще убият родителите й, ако разкрие за какво я използват и жената чак на осмата година е потърсила помощ, разказа Цветанов и добави, че виновното лице е не само задържано, но и осъдено.

Вътрешният министър съобщи за друг случай, че за 6 изведени за сексуална експлоатация жени от един сводник, е реализиран чист доход за сводника 18 000 евро и съобщи, че България се очертава като страна-износител на момичета с цел сексуална експлоатация като най-много случи има в Холандия, Белгия и Германия.

Цветанов изтъкна, че българските органи на реда и тези на другите държави сътрудничат и имат изключително добри резултати с противодействието на трафика на хора. Той изтъкна, че в страната се създават местни комисии като целта е да се акцентира на превенцията и съобщи, че в момента се реализира проект в кв. „Владиславово", който е рисков район.