По нареждане на египетската генерална прокуратура вътрешното министерство задържа седем членове на асоциацията "Мюсюлмански братя". Те са обвинени за принадлежност към терористична организация, съобщават агенциите.

Задържаните са първите членове на организацията, попаднали под действието на приетия указ от кабинета, с който "Мюсюлмански братя" официално е обявена за терористична организация.

По силата на това всяка дейност на ислямистката асоциация както в пределите на Египет, така и зад граница е незаконна. Забранено е и самото членство в нея.

По думите на министъра на социалната солидарност Ахмед Бари, ако "Мюсюлмански братя" не се примирят с това решение, спрямо тях ще бъде приложен законът за противодействие на тероризма.

Египетският премиер Хазем ал-Беблауи обвини асоциацията за съпричастност към терористичния акт в полицейското управление на град Ел Мансур, убил 15 души.

"Мюсюлмански братя" отрекоха да имат общо с него, а по-късно отговорност за атентата пое джихадистката групировка „Ансар Баит ал-Макдис".