Със заповед на министър Петков са извършени кадрови промени в ОДП-Перник, съобщават от МВР.

Освободени са шестима началници в Областната дирекция на полицията в Перник, уточни главният секретар на МВР Валентин Петров.

След като им е била поискана оставката, напускат заместник-директорът на ОДП Кирил Стоилов, началникът на звено за борба с организираната престъпност Роберт Петров, началникът на "Криминална полиция" Владимир Васев.

Напускат и началникът на Второ РПУ Бойко Тодоров, заместник-началникът по линия на криминалната престъпност във Второ РПУ Илиян Георгиев и началникът на група "Престъпления по пътищата" Иван Стоилов.

Освобождаването на полицейските служители е заради слаби резултати от дейността им и неудовлетвореност на ръководството на МВР от противодействието срещу престъпността, подчерта Петров, цитиран от БТВ.

След последните криминални инциденти в Перник цялото ръководство на ОДП бе поканено на разговор с главния секретар на МВР, уточни директорът на ОДП комисар Димитър Шереметев.

По думите му, на Валентин Петров принадлежи инициативата за търсене на отговорност за слабите резултати от дейността на дирекцията.

Първи подал оставка Шереметев, но тя не е била приета.

Новият заместник-директор на ОДП е досегашният началник на Първо РПУ Владимир Босев.

Началник "Криминална полиция" става Владимир Владимиров от Главна дирекция "Противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и превенция" в София.

Заместник-началник по линия на криминалната полиция във Второ РПУ от днес е главен инспектор Георги Бонев, досегашен началник сектор в Първо РПУ.
За началник на Първо РПУ-Радомир е назначен Валентин Кирков.
Началник сектор Първо РПУ става Даниел Стоилов.

Засега началникът на РЗБОП няма титуляр. Асен Живков, началник в група сектор БОП, временно изпълнява тази длъжност.

Всички нови назначения са с временни заповеди.

Целя да се подобри информационната база в ОДП, заяви Шереметев.

Валентин Петров подчерта, че дава твърде кратък кредит на доверие на новите началници.

Припомняме, на 19 февруари малко след 20 ч. в Перник беше убит 28-годишен наркопласьор Николай Христов - Хайо. Той беше застрелян е в лека кола "Шкода Фабия", спряла на светофар при хотел "Струма" в центъра на града.

Близо до същия хотел "Струма" през 2005 г. беше застрелян Васил Арарски - Райко Кръвта, сочен за един от най-големите наркоразпространители в региона.
Припомняме, наскоро - на 11 февруари срещу бащата на Райко Кръвта - Васил Станков имаше покушение. Тогава той беше прострелян във врата.

Това бе второто покушение срещу Станков, след като на 21 август 2006 г. той беше прострелян в главата и въпреки двата куршума оцеля.

Синът му - Райко Кръвта, беше разстрелян на 12 октомври 2005 година на излизане от кафенe близо до хотел "Струма" в Перник от лице, намиращо се в преминаваща кола.

След смъртта му с разпространението на дрогата в пернишките квартали "Изток" и "Мошино" се заеха Румен Стефанов-Алф, Борислав Кюлума и Кръстю Кръстев-Кръстето.

На 23 септември в Перник беше прострелян 31-годишният наркобос Румен Стефанов - Алф, който по-късно почина.
Останалите двама изчезнаха безследно в края на май 2007 г., като според слуховете те са мъртви.