Пловдивската окръжна прокуратура обвини още четирима митничари от ГКПП „Капитан Андреево" и граничен полицай като помагачи в контрабанда на ГКПП Капитан Андреево.

Към наказателна отговорност бяха привлечени нови четирима митнически служители и граничен полицай. Обвинени са митничарите Георги Манафъков, Иван Гочев, Николай Николов, Стойчо Пелтеков.

Георги Манафъков е обвинен за помагач като умишлено е улеснил извършителите чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки или по друг начин, да пренесат през българо-турската граница на страната за търговски цели в големи размери на акцизни стоки - кутии с цигари без бандерол. Стойността на тези кутии е милиони.

Манафъков е използвал помощта на Стойчо Пелтеков и Соня Кътева, които са обявени за помагачи на извършителя Христо Георгиев за пренос през Капитан Андреево на цигари за 4 875 000 лв., включваща пазарна стойност и акциз без знанието на митниците с фалшиви документи.

Митничарят Иван Гочев е обвинение за това, че на 29.03.2015 г , в с. Капитан Андреево с помощта на Христо Палазов, Янчо Георгиев, Михаил Млекаров, Динко Щирянов, Николай Перчемлиев  и Георги Манафъков, всички като помагачи и с Нури Баш и  Волкан Сендур, като извършители, умишлено  е улеснил извършителите на контрабанда. Общата стойност на контрабандата е 15 518 100 лева.

Другият митничар, Николай Николов е обвинен за това, че на 17.03.2015 г. в Капитан Андреево с помощта на Стойчо Пелтеков и Юри Гудев, като помагачи и с Нури Баш, като извършител, умишлено е улеснил Нури Баш да пренесе контрабанда. Той му е давал съвети, разяснения, леки отстранявания на спънки пред подобно действие.

Митническият служител Стойчо Пелтеков е обвинен за това, че от 07.02.2015 г. до 17.03.2015 г  с. Капитан Андреево е помагал за контрабанда.

Граничната полицайка Соня Катева е привлечена под обвинение за това, че на 07.02.2015 г. в Капитан Андреево умишлено  е улеснила извършителя на контрабанда. Тя също е давала съвети, разяснения, отстраняване на спънки или по друг начин, да пренесе през българо-турската граница контрабанда цигари в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Петимата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде поискано вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Към днешна дата обвиняемите по досъдебното производство са вече 22.

Част от останалите задържани вчера лица са били освободени, след като са били разпитани като свидетели и са изложили са добросъвестно известните им по делото факти. Друга част от задържаните ще бъде оценено как ще бъдат обвинени.