Първите двама в ГЕРБ - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, ще водят по две листи за предстоящите избори.
Експремиерът ще се бори за вота в 25 МИР София, където ще се изправи срещу „вечния съперник" Сергей Станишев. Борисов застава начело и на листата в Пловдив-град, където пък ще срещне Стефан Данаилов.

Цветанов пък повежда герберите от Благоевград и Велико Търново, съобщи лично председателят на предизборния щаб на ГЕРБ. Там той ще се изправи срещу Емил Костадинов и Мариана Бояджиева от БСП.

Двамата обаче не са единствените, които ще са водачи на по две листи. Толкова са поверени на „отличничката" в предишния кабинет Лиляна Павлова. Тя поема Варна, където ще срещне номинирания от червените за премиер Пламен Орешарски, както и Стара Загора.
Смятам, че така Лили Павлова ще има възможността да чува за „седянките между Пламен Орешарски и Даниел Вълчев", подчерта Цветан Цветанов.

В листите на ГЕРБ не намериха място представители на протестиращите граждани

Освен Павлова, доверието на ръководството на ГЕРБ са спечелили още няколко от старите министри. Томислав Дончев и Делян Добрев са нагърбени с вота в родните Габрово и Хасково. Дончев ще се "състезава" с Йордан Стойков от БСП, а Добрев - с Драгомир Стойнев.

Бившият икономически министър в последния момент е получил и листата в Перник, където застава срещу кандидата на БСП Ангел Найденов.

Други двама министри - Тотю Младенов и Ивайло Московски, са разпределени съответно във Враца и 23 МИР София. Срещу Младенов ще се изправи Янаки Стоилов от БСП, а срещу Московски - Жельо Бойчев.
Оказа се, че освен Борисов и Цветанов, водач на две листи е и бившият заместник на Симеон Дянков - Владислав Горанов, който се заема с 24 МИР София и София -област. Там съперник от социалистите ще му бъде Петър Курумбашев.

Бившата шефка на парламента Цецка Цачева очаквано ще води листата в Плевен, а Искра Фидосова в Монтана. Експредседателят на парламента застава срещу Стефан Данаилов от БПС, а бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ - срещу Младен Червеняков.

Свилен Нейков и Симеон Дянков - аут от списъците

Вежди Рашидов и Десислава Атанасова ще са на по-задни позиции в листата в Пловдив.

Свилен Нейков и Симеон Дянков изцяло се губят от списъците. За последния Цветанов припомни думите на Бойко Борисов, че ако спечелят вота, „бившият им колега изобщо няма да е в изпълнителната власт."

На Цветан Цветанов му се наложи и да обяснява защо Борисов се е кандидатирал за депутат.
Номинациите на Бойко Борисов е закономерна, защото към 2009 година той беше кмет на София, а знаете колко бяха проблемите за решаване и за да няма проблеми с една кампания, той тогава си направи отвод.
Но на тази му позиция в момента е напълно закономерно, обясни шефът на предизборния щаб на ГЕРБ.
Освен това Цветанов поясни, че в тяхната партия нямат практиката да спускат отгоре номинациите, а това става след консултации с общинските структури.

Според Цветанов няма никакъв проблем, че водачът на листата им в Шумен е именно шефът на местната полиция:
Този човек е работил в интерес на държавата и е допринесъл за разкриване на престъпленията. А що се отнася за въпросите ви за демократичното провеждане на изборите - нали има международни наблюдатели."
Припомняме, именно в Шумен бе гледано делото - гордост за ГЕРБ „Килърите" и именно прокурорката му в момента се издигна до зам.- главен прокурор.

Стана ясно, че в листите на ГЕРБ няма представители на протестиращите граждани.
Цветанов се ангажира, че първият законопроект, който ще влезе в 42-тото НС ще е за работата на службите.

Водачи на листите на ГЕРБ:

1 МИР - Благоевград - Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ

2 МИР - Бургас - Ивелина Василева, Филолог; Специалист по управление на проекти; Била е заместник-кмет на Бургас по евроинтеграцията. Бивш заместник-министър на околната среда и водите.

3 МИР - Варна - Лиляна Павлова, д-р по Икономика; Специалист по управление на европейски проекти; Бивш министър на регионалното развитие и благоустройството

4 МИР - Велико Търново - Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ

5 МИР - Видин - Владимир Тошев, инженер, Областен координатор на ПП ГЕРБ - Видин. Народен представител в 41-то Народно събрание. Участвал е в работата на Комисията по външна политика и отбрана и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

6 МИР - Враца - Тотю Младенов, строителен инженер. Бивш министър на труда и социалната политика. Бивш кмет на гр. Враца.

7 МИР - Габрово - Томислав Дончев, икономист (Стопанско управление), философ. Бивш министър по управление на европейските фондове. Бивш кмет на Габрово.

8 МИР - Добрич - Румен Иванов, юрист. Областен координатор на ГЕРБ - Добрич. 5 години е бил директор на РДВР - Добрич. Народен представител в 41 Народно събрание. Участвал е в работата на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

9 МИР - Кърджали - Цвета Караянчева, инженер, Областен координатор на ГЕРБ - Кърджали. Народен представител в 41 народно събрание. Заместник-председател на ПГ на ГЕРБ в 41 Народно събрание. Участвала е в работата на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и Комисията по правни въпроси.

10 МИР - Кюстендил - Кирил Калфин, юрист. Областен координатор на ГЕРБ - Кюстендил.
Народен представител в 41 Народно събрание. Участвал е в работата на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по правни въпроси.

11 МИР - Ловеч - Корнелия Маринова, учител. Председател на Общински съвет - Ловеч
Общински ръководител на ГЕРБ - Ловеч

12 МИР - Монтана - Искра Фидосова - юрист. Областен координатор на ПП ГЕРБ - Монтана. Народен представител в 41-то Народно събрание. Председател на Комисията по правни въпроси. Участвала е в работата на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

13 МИР - Пазарджик - Дончо Баксанов, доктор по ветеринарна медицина. Областен управител на Област Пазарджик Областен координатор на ПП ГЕРБ - Пазарджик

14 МИР - Перник - Делян Добрев, икономист. Народен представител в 41 Народно събрание. Бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма

15 МИР - Плевен - Цецка Цачева, юрист. Председател на 41-то Народно събрание, първата жена председател на парламента. Бивш общински съветник в ОбС - Плевен

16 МИР - Пловдив - Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ. Министър-председател на Република България от 2009 до 2013 г.

17 МИР - Пловдив област - Здравко Димитров, магистър по публична администрация и психология. Областен управител на Област Пловдив. Областен координатор на ПП ГЕРБ - Пловдив Област

18 МИР - Разград - Валентин Василев, ветеринарен лекар. Областен управител на Област Разград. Областен координатор на ПП ГЕРБ - Разград

19 МИР - Русе - Пламен Нунев, преподавател, Бивш директор на полицията в Русе. Областен координатор на ГЕРБ - Русе. Народен представител в 41-то Народно събрание. Зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

20 МИР - Силистра - Стефан Господинов, историк, предприемач. Областен координатор на ПП ГЕРБ - Силистра. Народен представител от 41-то Народно събрание. Участвал е в работата на Комисията по регионална политика и местно самоуправление и Комисията по труда и социалната политика.

21 МИР - Сливен - Десислава Танева, икономист. Областен координатор на ПП ГЕРБ - Сливен. Народен представител в 41 Народно събрание. Председател на Комисията по земеделие и гори

22 МИР - Смолян - Даниела Дариткова, лекар. Народен представител в 41 Народно събрание. Председател на Комисията по здравеопазване

23 МИР - София - град - Ивайло Московски, финансист. Бивш министър на транспорта и информационните технологии

24 МИР - София - град - Владислав Горанов, финансист. Бивш зам.-министър на финансите

25 МИР - София - град - Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ. Министър - председател на Република България от 2009 до 2013 г.

26 МИР София област - Владислав Горанов, финансист. Бивш зам.-министър на финансите

27 МИР - Стара Загора - Лиляна Павлова, д-р по Икономика; Специалист по управление на европейски проекти; Бивш министър на регионалното развитие и благоустройството

28 МИР - Търговище - Д-р Дарин Димитров, доктор по медицина, гинеколог
Общински ръководител на ПП ГЕРБ - Търговище

29 МИР Хасково - Делян Добрев, икономист. Народен представител в 41 Народно събрание
Бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма

30 МИР - Шумен - Любомир Христов, инженер. Бивш директор на ОД на МВР - Шумен

31 МИР - Ямбол - Иван Чолаков, треньор по баскетбол