СДС настояват незабавно да бъдат проверени двете ръководства на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. Това заяви лидерът на СДС и съпредседател на Синята Коалиция Мартин Димитров по време на пресконференция.

По думите на Димитров, трябва да се провери дали няма бивши сътрудници на ДС, които да работят за руската страна във връзка с проекта АЕЦ „Белене". „Да не се окаже, че получават заповеди от другаде", опасява се лидерът на десните.

Димитров не каза дали СДС има информация, че конкретно лице е сътрудничело на ДС, но посочи, че бившите агенти „се оказват на най-точните места - посланици и в ядрената енергетика". „Ние не сме полицейско управление", посочи Мартин Димитров и заяви, че очаква компетентните органи да извършат проверка.

Лидерът на СДС изтъкна, че строежът на проект АЕЦ „Белене" струва много пари, които според него могат да бъдат използвани по-ефективно. Той предложи тези над 10 млрд. евро да не бъдат давани за строежа на атомната централа, а за саниране на всички жилищни блокове и кооперации. Това по думите му, ще доведе до осезаемо намаляване на разходите с поне 50% за много хора. Чрез санирането на сградите, монтирането на нова дограма и поставянето на изолация ще се постигне много по-висока енергийна ефективност.

Мартин Димитров заяви още, че „премиерът Бойко Борисов лъже по един безобразен начин за проекта АЕЦ „Белене". Според лидера на сините незабавно трябва да се направи партньорска проверка с участието на независими експерти от ЕС за сеизмичността в региона и безопасността на енергийния проект.

Искаме проверка, за да не попаднем в изключително глупавата ситуация да започнем да строим централата и да се окаже, че не отговаря на изискванията", категорично заяви Димитров.

По покана на СДС на пресконференцията присъства и ядреният физик Георги Касчиев. Той посочи, че според официални оценки и прогнози на независими експерти, към 2020 г. България ще има 5 милиарда киловатчаса излишък електроенергия, без да бъде построен АЕЦ "Белене". Според други експерти този излишък може да достигне и до 12 милиарда киловатчаса електроенергия.

Според него този проект не е нужен за задоволяване на вътрешното потребление в страната, а излишъкът от електричество от новия АЕЦ няма да може да намери реализация на външния пазар.

Според ядреният експерт единственият възможен вариант, в който строителството на АЕЦ "Белене" може да се окаже необходимо, е, ако бъдат затворени 5 - 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Георги Кашчиев подчерта, че трябва да се направи програма за изследване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и на тази база Агенцията по ядрено регулиране може да вземе решение за удължаване живота на двата блока с до 30 години.

Ако българската държава е решила да саботира тази дейност, това ще бъде нещо като национално предателство, което ще направи необходим строежа на АЕЦ „Белене", коментира Касчиев.

Той посочи, че процесът на лицензиране на проекта АЕЦ „Белене" не е завършил и все още има много документи и лицензи, които не са подписани. На практика няма разрешение за строителството на АЕЦ „Белене", обясни още ядреният експерт.

Георги Касчиев изтъкна и че страната ни изобщо не е намерила решение и на въпроса със съхранението на отпадъчното гориво от АЕЦ „Козлодуй". Според него изграждането на нова атомна централа в страната ни би обострило още повече този проблем.

Касчиев припомни и че за извеждането от експлоатационен режим, както и за гражданската щета при евентуална авария също ще са необходими много средства.

Лидерът на сините Мартин Димитров смята, че е по-добре страната ни да води дела с риск да заплати огромни неустойки, отколкото да се построи новата атомна централа.