Последните наложени срещу Русия санкции от САЩ и Канада пречат на усилията да се разреши конфликтът в Украйна, обяви руското външно министерство, предадоха световни агенции.

„Санкциите пряко възпрепятстват политическия процес", отбелязва ведомството във връзка с наложените от Запада последни мерки в петък.

„Съветваме Вашингтон и Отава да помислят за последствията от такива действия. Ние ще започнем да подготвяме контрамерки", предупреждават от министерството.

Според Москва санкциите са признак на слабост и безсилие от страна на Вашингтон. Русия определи новите санкции на ЕС, Канада и САЩ срещу Крим като "колективно наказание".

Вчера Обама наложи пълна забрана на икономическите отношения с Крим. В допълнение 24 представители на Крим и компании бяха добавени към списъка със санкционираните.  Канада от своя страна наложи нови санкции на Русия върху петролния и газов сектор, също така наложи забрана за пътуване на няколко руски политици и сепаратисти. ЕС в четвъртък наложи санкции на Крим най-вече върху икономическия и финансов сектор.

Крим е неделима част от Русия. Жителите на Крим днес живеят съвместно с руския народ, който никога, ама никога, няма да се преклони пред външен натиск, допълват от външното министерство на Русия.