Изпълнителната агенция по лозята и виното категорично опровергава публикации, които твърдят, че с проекта на нов Закон за виното и спиртните напитки България се отказва от ракията.

Според агенцията този закон установява специфични определения и изисквания за ракия, мастика, както и дестилатите за тяхното производство, които са изцяло хармонизирани с изискванията, установени в Регламент № 110/2008 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз

(Регламентите на ЕС са задължителни в своята цялост и се прилагат пряко във всички държави-членки, уточняват от агенцията).

Тези определения подчертават традиционния характер на българските напитки и по-специално на ракията, подчертават от агенция по лозата и виното.

Именно в чл. 123 на проекта за закон се урежда и производството на традиционни български продукти и напитки, като например: „Винена ракия", „Гроздова ракия", „Ракия от гроздови джибри" или „джиброва ракия", „Плодова ракия", „Ракия от плодови джибри", „Мастика", „Мента" („Ментовка") и др.

В законопроекта са разписани правила за производство на спиртни напитки с географско указание, които изрично са посочени в Приложение ІІІ на Регламент № 110/2008 по категория и страна на произход.

В категория „Винена дестилатна спиртна напитка" са включени 9 вида гроздова ракия, а в категорията „Плодова дестилатна спиртна напитка" - 4 вида плодова ракия.