В Мексико е арестуван най-издирваният наркобос, който все още бил на свобода - Сервандо „Ла Тута" Гомес, съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от полицията. Залавянето на Гомес е спечелена битка за президента Енрике Пеня Нието в борбата с жестокото насилие на наркокартелите.

49-годишният Гомес е бил основна цел на действията на Нието за възвръщане контрола над Мичоакан. Щатът е разкъсван от сблъсъци между картела на Гомес „Рицари Тамплиери" и тежко въоръжени местни банди, които опитват да го отблъснат.

Сервандо Гомес е арестуван една година след залавянето на най-известния мексикански наркобарон, оглавяващ картела „Синалоа" - една от най-мощните наркобанди в света.

Гомес е задържан в столицата на щата Мичоакан - Морелия, след месеци разузнавателна работа. Той е арестуван в къща, като не е произведен нито един изстрел.

Миналата седмица полицията е извършила много обиски и е арестувала хора, които са свързани с Гомес.

Откакто през 2007 г. мексиканското правителство започна военна операция срещу наркокартелите, в насилието, свързано с дрогата, са били убити над 100 000 души. Никой друг наркобос не бил толкова преследван колкото Гомес.

Гомес, който е бивш учител, твърди, че картелът му следва стриктен етичен код. Той е баща на най-малко седем деца. Издирван е от САЩ за трафик на метамфетамин и кокаин. Министерство на правосъдието съобщава, че той е замесен в убийството на 12 мексикански федерални полицаи през 2009 година.

Мексиканските власти били обявили награда от 30 млн. песо (2 млн. долара) за главата му.