Италианският регион Венето, в който се намира и Венеция, се готви да проведе референдум за статута си, пише USA Today.

Въпреки че според италианските власти това допитване е незаконно, проведеното този месец онлайн гласуване показа, че 89% от жителите искат той да напусне състава на Италия.

Италианските власти арестуваха на 2 април 24 сепаратисти по обвинение в тероризъм и подготвяни от тях провокации във връзка с референдума.

Венето е един от най-богатите региони, с население 5 млн. души,  припомня изданиято. Местен сервитьор и активист на движението за независимост обяснява тези настроения с нежеланието на хората да гледат как работят много, а парите им потъват неизвестно къде. Друг актист, учителка, заявява, че винаги са се чуватвали различни от останалите и повече венецианци, отколкото италианци. Алесио Морозин, адвокат и един от лидерите на сепаратисткото движение, обяснява, че причината е предимно желанието на венецианците да се самоопределят, а не толкова икономиката, политиката или историята.

Според губернатора на провинцията Лука Зая конституцията на Италия няма да попречи на отделянето на Венеция, защото международните закони давали право на самоопределяне, твърди той пред местната преса.

Република Венеция е съществувала самостоятелно повече от 1000 години, преди Наполеон да я присъедини към империята си през 1797 г.

Освен в Италия, референдум за отделяне до края на годината ще се проведе и за бъдещето на испанската провинция Каталуния.