Многонационално военноморско учение "Сий брийз-2015" започва днес в Одеска и Николаевска област на Украйна, както и в северозападната част на Черно море, съобщават руски медии, позовавайки се на украинското военно министерство.

Маневрите ще продължат до 12 септември, като ще се третира "многонационална операция по сигурността в кризисен регион".

Учението се очаква да повиши равнището на доверието и на сигурността в региона, да подобри съвместимостта между военноморските сили на Украйна и военноморските сили на страните членки и партньори на НАТО.

Тазгодишните маневри "Сий брийз" ще бъдат най-мащабни от всички досега. В тях ще участват около 2500 военнослужещи от различни страни.
Украйна по-специално е изпратила хиляда военни, 9 кораба, 8 самолета и хеликоптера, близо 50 единици бронирани машини, а украинската гранична служба - десетина патрулни катера.

Въоръжените сили на САЩ ще бъдат представени с около 1000 военнослужещи с въоръжения и бойна техника, 5 кораба, 2 подводници, 6 самолета и хеликоптера, 40 бронирани машини.

Другите държави членки на НАТО и партньори на пакта, участват с общо около 500 военнослужещи с въоръжения и бойна техника, 6 кораба, 3 подводници, 6 самолета и хеликоптера, 10 единици бронирани машини.