Не е патриотизъм и не е зачитане на националния интерес чрез радио и телевизионен сигнал да чертаете етнически територии на картата на България.

Това предупреждение отправи от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан по повод идеята на управляващото мнозинство да свали новините на турски език от националния ефир на БНТ.

Лидерът на третите по сила в парламента поиска да разбере какво точно означава новините да бъдат свалени от националните програми и да бъдат насочени към определени региони на страната. „Кои по точно региони?", попита Местан и предположи - „Кърджали, Разград, Шумен,  Силистра".

„Това е опасно", заяви още лидерът на ДПС и категорично заяви, че подобно действие е всичко друго, но не и патриотизъм и правилно разбиране на националния интерес.

Местан се върна към историята, като напомни, че във философията на възродителния процес е именно отрицанието на различните. „За това, когато през 1998 година мнозинството на ОДС с подкрепата на ДПС прие Закона за радиото и телевизията, в който закон за първи път се уреди правото на представителите на малцинствата в България да могат да получават информация и на своя майчин език, България даде ярко свидетелство, че скъсва с това отрицание на етнорелигиозното многообразие, което населява България", посочи председателят на ДПС.

Днес - 16 години по-късно, той вижда опити за отнемане на вече отвоювани права. „Новините по турски език имат не само информационна, но и в пъти повече символна стойност, защото представят уважението към етнорелигиозното многообразие", отсече Местан и призова управляващото мнозинство най-искрено от името на ДПС да преосмислят тази позиция и да се вслушат в отговорната и издържана позиция на президента Росен Плевнелиев.