Не се разбрахме с останалите партии, заяви Бойко Борисов на излизане от политическите консултации при президента Росен Плевнелиев, който в същото време на брифинг обаче обявяваше, че партиите са постигнали съгласие.

Борисов остава твърдо зад искането си за оставка на управителя на БНБ Иван Искров. ГЕРБ искат и квестори от Европа, и чуждестранен надзор по случая с КТБ у нас.

Борисов обяви още, че по време на разговорите при президента премиерът Пламен Орешарски е изразил готовност за актуализация на бюджета на Здравната каса.

Лидерът на ГЕРБ настоява за оставка на Искров, тъй като смята, че БНБ в момента има „репутационен" проблем и „на тези хора не може да се вярва".

Борисов похвали премиера Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов, като посочи, че този път е доволен от тях, защото са казали, че ще актуализират бюджета на Здравната каса. „С колко и как, това ще се решава в парламента", посочи още лидерът на опозицията.

Борисов разкри и още подробности от продължилите близо 5 часа разговори при президента, а именно, че основните политически лидери не са намерили консенсус по въпроса за приемането на специален законопроект, който да разреши прехвърли на всички влогове от КТБ в одържавената вече „Креди Агрикол".

Заради липсата на такова съгласие Борисов посочи, че сега действащият закон ще остане и занапред.

Припомняме, в момента се гарантират единствено влоговете на физически лица в размер до 100 000 евро.

Бившият премиер призна, че е бил готов да направи компромис само при някои условия, като например премахване на банкова тайна и задължение всеки с влог над 100 000 лева да докаже какъв е произхода на парите му. „Излязоха обаче много неизвестни и не приехме общ вариант", коментира Борисов.