На извънредно заседание парламентарните комисии по енергетика, външна политика и европейски въпроси над три часа дебатираха с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров възникналата газова криза.

Депутатите формулираха тези, които да бъдат предложени на извънредното заседание на парламента в понеделник:

  • да настояваме за незабавно възобновяване на газоснабдяването
  • да бъдат подкрепени действията на правителството
  • развитие на вътрешните хранилища
  • бързо изграждане на междусистемни връзки с Гърция и Румъния
  • разнообразяване на източниците и трасетата за доставки на газ с проектите „Набуко" и „Южен поток"

Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай допълни, че е необходимо с решението си парламентът да потвърди първостепенната приоритетност на общата енергийна политика на ЕС на базата на принципите на прозрачност, въвеждане на система за ранно предупреждение и да изтъкне необходимостта от мерки за недопускане на подобни на развилата се газова криза.

На съвместното заседание на комисиите лидерът на „Атака" Волен Сидеров настоя правителството да бъде задължено да осъществи съответните процедури за възобновяване на работата на 1,2,3,4 реактори на АЕЦ „Козлодуй", за което от Атака са депозирали проекторешение в деловодството на парламента.

Сидеров подчерта, че в позицията си по газовата криза България е трябвало да поиска от  ЕС финансови компенсации.

Той препоръча на външния министър Ивайло Калфин да поиска от САЩ подкрепа за АЕЦ „Козлодуй" и обърна внимание на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, че не се спазват изискванията за поддържане на запас от горива и не се упражнява контрол.

От ДСБ поискаха България да разбере в каква степен е виновна Русия и в каква степен виновна Украйна за създалата се кризисна ситуация и изразиха съмнения дали министрите имат достатъчно основания да считат Русия за надежден доставчик на газ и да искат европейска подкрепа за проекта „Южен поток".

Балканските страни да бъдат единни и да поискат повторно пускане на блоковете на АЕЦ „Козлодуй.

Министър Петър Димитров поясни по темата АЕЦ "Козлодуй", че днес България изнася повече от 600 мегавата ток на час, но няма недостиг на енергия и продължава да е най-големият износител на ток в региона.

За последните 3 дни износът на ток се увеличава в региона заради повишеното търсене от нашите съседи, изтъкна той и заяви, че според него разумното решение на ЕС за пускане на 3-ти и 4-ти реактори на АЕЦ „Козлодуй" ще е заради нуждите на региона, а не за това, че тук има криза и ще „правим дискотека".

Много е важно в такъв момент балканските страни да бъдат единни и да поискат повторно пускане на блоковете на АЕЦ „Козлодуй", тъй като в района има недостиг на енергия, допълни министърът.

По въпроса за компенсациите Димитров посочи, че освен исканията по линия на ЕС, всички останали искове се отправят към „Булгаргаз".

Министърът поясни, че затрудненото преминаване на предприятията от газ към алтернативното гориво мазут е по технически и технологични причини.

Изграждане на второ газохранилище в Галата, предлага министър Петър Димитров. 

Друга чисто българска причина за недостатъчните резерви от горива на предприятията е недостигът на финансов ресурс, посочи още Димитров.

По-добрият вариант е да се изгради второ газохранилище в Галата вместо да се разширява хранилището в Чирен. Това е мнението на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

По думите му не са икономически приемливи оценките, които се правят, на едно реновиране на Чирен.
Около 200 000 млн. лв. ще са необходими за допълнителните сондажи да увеличаване на капацитета на тръбите, така че да се черпи два пъти по-голямо количество газ.
Ако се разширява хранилището в Чирен, то ще може да се използва много по-малък период от време.

По-добрият изход е изграждането на второ хранилище. Това може да стане след като се изчерпи находището в Галата и то да бъде превърнато в такова, информира още Петър Димитров.

„Очевидно това нещо трябва да се случи през тази година", посочи още той.