Западните държави в Съвета за сигурност на ООН предложиха резолюция, в която настояват за налагането на санкции на Сирия заради влошаващата се ситуация.

Това заяви британският посланик в ООН Марк Грант след брифинг с участието на специалния посланик Кофи Анан, съобщи „Франс прес".

Проекторезолюцията е част от новата битка в Съвета за сигурност за Сирия, след като преди дни Русия предложи свой текст без ултимативни мерки срещу президента Башар Асад.

Съветът за сигурност ще трябва да прокара нова резолюция за конфликта до 20 юли, тъй като на тази дата изтича мандата на мисията от наблюдатели на ООН в Сирия.

Санкциите ще се изискват, след като специалния посланик на ООН и Арабската лига Кофи Анан призове за ясни изводи, ако Асад и сирийската опозиция се провалят в прилагането на неговия план, каза британският посланик Марк Грант.

Анан призова членовете от Съвета за сигурност да изоставят своите национални интереси, да се обединят и да приложат съществен натиск върху двете страни, допълни Грант.

В проекторезолюцията, изготвена от Великобритания, Франция, САЩ и Германия, се споменава прилагането на мирния план на Анан, който е от шест точки и план за политически преход, съгласуван от международната общност в Женева на 30 юни, по силата на Глава VII от Хартата на ООН, допълни посланикът.

Проекторезолюцията включва и „ясна заплаха за санкции, ако режимът се провали в първата си стъпка да спре използването на оръжия в рамките на фиксиран период", изтъкна Грант.

Френският посланик в ООН Жерар Аро заяви, че Западните сили ще дадат „само няколко дни или много кратък период" на правителството на Асад да спре насилието.

Не можем да чакаме седмици или месеци", обясни той, допълвайки: „Всяка седмица стотици сирийци умират, затова Съветът трябва да действа".

Във вторник Русия разпространи проекторезолюция, в която настоява да се увеличи мандата на специалната мисия на ООН в Сирия с още три месеца, без да се приемат ултимативни мерки.

Русия се противопоставя на използването на Глава VII за сирийската ситуация, каза заместник руският посланик на ООН Игор Панкин.

Но той не съобщи дали Русия ще наложи вето на резолюцията на Запада.

Западните страни вече отхвърлиха руската резолюция.

Глава 7 от Хартата на ООН определя правомощията на Съвета за сигурност за опазване на мира.

Русия и Китай вече два пъти използваха правото си на вето върху резолюции за Сирия.