315 е общият брой на констатираните нарушения при наемането на български граждани на работа в чужбина за първото полугодие. Подадените сигнали от ощетени наши сънародници са 129. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда" във връзка с най-често срещаните нарушения на трудовите права на българи извън пределите на страната.

За сравнение за същия период на 2013 г. констатираните нарушения са били 136, а за 2012 г. - 105. Т.е. става ясно, че нарушенията са нараснали близо три пъти от началото на тази година.

Преобладаващите нередности са: неизплатени възнаграждения и командировъчни; липса на посреднически договори с чуждестранния работодател; неправомерно събиране на такси за кандидатстване на обявените позиции; командироване за повече от 30 дни без да са спазени минималните условия на труд и заплащане на приемащата държава; неподадени уведомления за промяна на адреса на фирмите-посредници; неподадени в срок справки на регистрираните и устроени на работа лица за всеки офис на дружеството и не на последно място това са лошите условия на труд.

От Инспекцията по труда уточняват, че нашенците най-често работят в Германия, Франция, Белгия, Италия, Холандия, Великобритания и Гърция.

Много често сигналите се подават след прекратяване на трудовите правоотношения. В тези случаи обаче не Инспекцията по труда е компетентният орган, който трябва да се произнесе, коментират експерти. Те посочват, че в тези случаи потърпевшите трябва да търсят правата си по съдебен път.

Инспекторите по труда извършват проверки по всеки сигнал, независимо дали фирмата вече е проверявана по друг. За констатираните нарушения се дават задължителни за изпълнение предписания. При неизпълнението им се съставят актове за административни нарушения. Броят им за първото полугодие на годината е 28.