Мюсюлмани искат да има "халал храна" в столовете на училищата и на болниците. Главна прокуратура започва разследване по скандала „Защо няма Халял храна, а в училища и детски градини се предлага свинско месо", съобщи rodopi24.

През април т.г. мюсюлмани от Източните Родопи поискаха от депутатите законови поправки и менюта в училища и детски градини, в които да отсъстват свинско месо и субпродукти.

Група кърджалийци сезираха на 21 април народното събрание и главното мюфтийство. Според тях се нарушавали религиозните им права при столовото хранене в училищата, болниците и детските градини в България. Те настояват за право на избор на допустима за мюсюлманите „халал" храна и ясно информиране за състава на храната в посочените държавни институции, както е в повечето европейски държави.

„Както добре ви е известно, към настоящия момент в детските ясли и градини в училищата и в болничните заведения в България, не се предлага избор на „халал" храна за децата от мюсюлманските семейства и за мюсюлманите", пише в сигнала и се дава пример с някои доста по-богати европейски страни.

Халал е арабска дума, означаваща "законно" или "допустимо". Антоним на хелял е харам, което означава "незаконно" или "забранено". Когато става въпрос за храна и хранителни продукти, халал е хранителен стандарт за всички мюсюлмани.

Всички чисти неща и чисти храни се смятат за хелял със следните изключения:  Свиня/свинско месо и неговите субпродукти. Смята се, че животните, които не са убити по начин, описан в Корана, не са чисти, както и тези, които са починали преди клането. Не са чисти и животни, заклани в името на някой друг, освен Аллах.

Интересно, че според мюсюлманските традиции алкохолът и упойващите вещества са строго забранени, но специално това изискване често не се спазва, коментират съседи на мюсюлманите.

„По същество за България, това се свежда предимно до информирането на децата и\или техните родители и на пациентите в болниците, за примерни менюта, несъдържащи свинско месо и субпродукти, и предоставяне на право на избор на съответна храна.