Външната политика на Република България не бива да става за пореден път жертва на задкулисни партийни сделки, а дипломатическите мисии да се превръщат в топли местенца за партийни активисти. Това се посочва в протестна декларация на КП „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" във връзка с решението на служебното правителство да предложи на президента да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Катар, Казахстан и Туркменистан.

Патриотите са категорични, че подобно решение в последните дни от съществуването на служебния кабинет е продължение на порочните практики за назначаване на дипломатически постове на удобни и партийно послушни лица в края на мандата на всяко едно правителство. Те намират за особено скандално предложението за извънреден и пълномощен посланик в Катар да бъде назначен бившият евродепутат от ДПС Метин Казак, който не е дипломат от кариерата.

Патриотичният фронт протестира още срещу това решение на служебния кабинет и настоява президентът да не издава указ така предложените от служебното правителство нови извънредни и пълномощни посланици.

Протестната декларация е изпратена до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки.