Надявам се на всички вечe да e станало ясно, чe днешното решение на министър-председателя да номинира г-жа Бъчварова за министър на вътрешните работи и наред с това да поиска оставките на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС, снема всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов - ДПС.

Това заяви лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Местан подчерта, че премиерът има правото да приема оставки и респективно да номинира други, подходящи според него фигури за министри - в конкретния случай за министър на вътрешните работи.
Това е ярко доказателство, че подобно задкулисие има само в главите на анализатори и политически опоненти, които прибягват към елементарен трик да скрият собствената си немощ зад паравана ДПС, каза Лютви Местан.

Лидерът на ДПС изрази надежда от днес да спрат спекулациите по тази тема, защото били обидни както за ДПС, така и за премиера Борисов.

Местан имал "ясен отговор" на въпроса как ще гласува ДПС относно предложението на Борисов Румяна Бъчварова да заеме мястото на Вучков. ДПС е опозиция на кабинета "Борисов 2" и естествено ще гласува "против" персоналните промени в кабинета.
По думите му гласуването за кабинета, за структурата и състава на Министерски съвет и персоналните промени в състава на МС са най-важният критерий, по който една или друга политическа сила се определя като част от управляващото мнозинство или като опозиция.

ДПС ще се държи точно като опозиция и няма как да подкрепи каквито и да са структурни и персонални промени на кабинет, на който е опозиция, стана ясно от изявлението на Местан.

Лидерът на ДПС продължи с разчитането на днешната постъпка на премиера Бойко Борисов и в кулоарите на парламента.
„Надяваме се, че тези решения на премиера Борисов днес да са поставили точка и за шлифера му, и за каквито и да е други части, които някой, Бог знае кой, държи. Надявам се наистина това да бъде минимум резултатът от днешните му решения", отбеляза Лютви Местан.

Той обърна поглед и към обвързването на настоящия главен секретар на МВР и шефа на ДАНС с ДПС, както и към твърденията, че в ръцете на движението е съдебната власт.
Това вече са наистина безумия, които се разполагат в една изключително опасна за демократичната система схема", предупреди Местан.

Лидерът на третите по сила в НС се оплака, че по адрес на движението не само не се зачита основният принцип - „невинен до доказване на противното", или пък - „виновни до доказване на обратното", а дори обвиненията, които се сипят върху ДПС, по един устойчив рефлекс се сипят със силата на аксиома - „виновни сте и това обвинение няма нужда да се доказва, защото е аксиома".

„Това, което говорим за ДПС с лекота всяка сутрин от сутрешните блокове, е вярно, защото е истината, и е истина, защото е вярно", подчерта председателят на движението и определи това не само като елементарно, но дори и като опасно.

„Знаете ли как звучи в ушите на избирателите на ДПС тезата, че ние държим съдебната власт? Същото, още по-безумно, е, че ДПС контролира специалните служби, едва ли не МВР", попита още Местан и дори даде пример за намиране на отговора:
Направете анкета с избиратели на ДПС и те ще ви кажат, че на тях им е трудно да видят един офицер, който би могъл да бъде уличен във връзка с ДПС. Редовите членове, избиратели на ДПС, им е трудно да видят дори сержанти, за които може да се предположи отношение към ДПС".