Битовата престъпност ще е ключов аргумент за опозицията при дебатите за вота на недоверие за сектор „Сигурност". Това научи News.bg  от свои източници в ГЕРБ.

Още при обявяването на намеренията на лидера на опозицията Бойко Борисов да атакува кабинета с темата за сигурността, от мнозинството приеха с насмешка поредния опит на ГРЕБ да свалят кабинета.
Коментарите бяха, че точно тази тема е най-слаба на предходния кабинет и най-силна за управлението на Пламен Орешарски.

Затова и ключовите атаки по един от най-силните министри на Орешарски, Цветлин Йовчев, ще е несправянето с битовата престъпност, която така или иначе от години е слабо звено за силовото ведомство. Още повече че точно по тази тема вътрешното министерство не може да отчете забележителни резултати.

Опозицията не смята да атакува силно по темата СРС-та, тъй като в предходния мандат скандалите по тази тема не липсваха. Аргументите в тази посока са поверени основно на заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който пред очите на хората (най-вероятно дебатите ще се излъчват на живо по БНТ и БНР) трябвало да изчисти името си заради обвинението за нерегламентирано подслушване по негово време в МВР.
От представянето му щяло да зависи и бъдещето му в партията.

Припомняме, че вотът на недоверие ще се дебатира и гласува дни преди конгреса на ГЕРБ и в политическите среди се коментира, че Борисов ще лиши досегашната си дясна ръка от заместник-председателското място. Затова лидерът е дал последен шанс на Цветанов да се реабилитира.

Другият ключов аргумент на герберите е кризата с бежанците в контекста на недоволството в регионите, където има бежански центрове. Освен това според опозицията в контекста на финансова и икономическа криза и слаб ръст на някои социални плащания, хората били особено чувствителни около крупните суми, които държавата месечно дава за издръжка на бежанец.

Хората със статут на бежанец у нас ползват на равни начала с българските граждани социални и здравни права, без да допринасят с труд за осигурителната ни и здравна система. Тук от ГЕРБ очаквали подкрепа и от националистите на Волен Сидеров, които остро възразяват срещу грижите на държавата ни за бежанците.