КНСБ подготвя предложения за 10 изменения в Кодекса на труда. Намерението обяви във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Едно от предложените изменения е 80 на сто от получавания месечен доход на работник да бъде гарантиран чрез основната заплата, а останалото да е плаващи възнаграждения като бонуси и премии, които да не надвишават 20 на сто. Срокът за договаряне на заплатите трябва да става в рамките на шест месеца. Ако това не се случва, да се минава директно към стачни действия без да се взимат предвид процедурите за обявяване и провеждане на протести, предлага още синдикатът.

КНСБ е на мнение, че при незаконно уволнение, което е доказано в съда, обезщетението, което получава работникът, не трябва да е само за шест месеца, а за целия период до възстановяването му на работа. По думите на Пламен Димитров в такива случаи дори трябва да носят отговорност всички, които са подписали незаконното уволнение.

Той смята, че Кодексът на труда трябва да гарантира 100-процентово изплащане на заплатите дори при затруднения на фирмите, а не както е сега - до 60 на сто.

Президентът на КНСБ посочи данни от анализ на синдиката, според който икономиката ни има потенциал да генерира по-високи доходи за работещите българи, като дори сега заплатите в някои сектори на индустрията могат да бъдат увеличени с до 20 на сто.