Близо час и половина финансист №1 Владислав Горанов убеждаваше депутатите от Патриотичния фронт да гласуват „за" новия заем от 16 милиарда лева, дебатите по който най-вероятно ще са утре - 25 февруари, в парламента.

На излизане от стаята на парламентарната група финансовият министър обяви поредната среща за много ползотворна, но твърдо „да" или „не" от страна на ПФ още не е дадено.

"Аз им разказах много подробно и в детайли какво всъщност има във фискалния резерв и че в него има Сребърен фонд, ядрени фондове, вземания от ЕС, целеви части на фискалния резерв и че на пръв поглед той може да изглежда много по-голям. Ако се премахнат целевите структури от фискалния резерв, реалното му измерение на разполагаем за харчене ресурс е много по-малко", разкри от разговора Горанов.
Припомняме, вчера по време на тристранката стана ясно, че парите от фиска, с които може да разполага държавата са само 500 млн. лева.

По думите на финансовия министър сключването на подобно споразумение е важно, за да може държавата да си плаща сметките. "До края на 2017 г. има падеж на стари дългове от близо 12 милиарда лева", припомни за пореден път министърът. Той призна, че не знае каква е окончателната позиция на патриотите, които тепърва ще вземат решение на заседание на парламентарната си група.

Не знам каква ще е позицията на ПФ, оставам оптимист, че здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят, позитивен е в прогнозата си Горанов.
Той уточни, че е водил разговори с всички парламентарни групи, в това число и с тази на ДПС, като не вижда логика депутатите на Лютви Местан да не подкрепят новия заем.
(Почти по същото време от ДПС обявиха на брифинг, че няма да подкрепят новия заем).

Горанов има и свое обяснение защо ПФ се бави толкова с окончателното си решение и защо от АБВ не са съгласни с новия заем: „Колегите от "Атака" ще продължат да използват всеки момент и всяко решение на ПФ за политически спекулации, а БСП ще продължат да използват едно или друго решение на АБВ за политически спекулации и те (АБВ и ПФ) са в една деликатна ситуация от чисто политическа гледна точка".

След тръгването на Горанов патриотите останаха за редовното си заседание на парламентарната група, но журналистите бяха помолени да напуснат сградата на парламента, така че не е ясно, кога ще се разбере решението на ПФ по въпроса за дълга.