Десет партии подписаха Споразумение за политическа почтеност и толерантност за предстоящите европейски избори. Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” отново призова политиците за толерантна предизборна кампания.

По традиция, от 2009 година движението кани всички партии, участващи в дадени избори, да подпишат „Споразумение за политическа почтеност и толерантност”, с което да се гарантира провеждането на почтена предизборна кампания, без обидна терминология и с ясни послания.

Именно визиите и идеите интересуват избирателите и от „ДНЕС” отправят призив към политическите лидери, да не отблъскват гражданите, за да отидат те до урните в деня на европейския вот.

Номерата на бюлетините на отделните партии определи реда, в който желаещите да се включат в инициативата подписаха споразумението.

„Партия на зелените”, Християндемократическата партия, Реформаторският блок, БАСТА, Коалиция за България, КП КОД (ОБ, НДСВ, СДП), ГЕРБ, БКП, Движение „Гергьовден”, коалиционен партньор от „България без цензура” подписаха споразумението и заявиха готовност да водят честна, толерантна и почтена политическа битка.

Лидерът на „Синьо единство” Христо Панчугов е заявил желание за участие, но не успя да присъства поради друг ангажимент. Неговата партия е десетата, която ще се присъедини към съюза на толерантността.

С подписването на споразумението лидерите на политическите партии, участници в изборите за членове на Европейския парламент, се съгласяват да водят битката за доверие, спазвайки Конституцията на България и законите на страната, водейки предизборната кампания почтено, толерантно и открито. Те декларират още, че ще уважават правата на българските граждани, независимо от техния пол, религия и етническа принадлежност, както и, че ще отхвърлят всички действия, насочени към уронването на доброто име и авторитета на опонентите.

Участващите партии, подписали споразумението, дават ясен знак, че ще осъдят всички действия, свързани с разпространението на недоказани твърдения и компромати, независимо от техния адресат. Кандидатите за евровота се съгласяват да предложат на българските граждани качествен политически дебат, както и, че  няма да използват служебното си положение, за да злоупотребяват с власт срещу политическите си опоненти.

По силата на споразумението предизборната кампания трябва да се води с прозрачно финансиране, регламентирано от действащото законодателство.

Кандидатите ще трябва да участват в предизборната кампания, като поемат ясни ангажименти, боравят с реални факти и дават изпълними обещания. Те обещават да не участват в практики, свързани с купуване на гласове и всички други действия, които могат да опорочат изборите и да поставят под съмнение вота на избирателите.

Подписалите се партии, участници в европейските избори на 25 май, се ангажират, че ще работят за укрепване на доверието на държавите членки на ЕС към България и ще защитават интересите на България и нейните граждани.

Представителят на Реформаторския блок, Найден Зеленогорски обеща честна и почтена кампания. Той оприличи предстоящите избори като „игра”, в която трябва да победи най-добрият.

Стефан Борисов, член на Управителния съвет на БАСТА и член в листата за изборите призова споразумението да не остане само на хартия. Той бе категоричен, че БАСТА ще работи за честни и толерантни избори.

КП КОД имаше двойно представителство на събитието - лидерът на НДСВ Антония Първанова и Илияна Раева, основател на „Обединена България”.

„Добра идея е това споразумение да го подпишат и медиите, и социологическите агенции”, заяви Първанова. Според нея, колкото повече организации се присъединят, толкова повече държавата ще се цивилизова.

От своя страна, Раева заяви, че КП КОД ще бъде най-яркия пример за това, как трябва да се води една предизборна кампания.

Д-р Драгомир Стефанов, представител на Движение „Гергьовден" декларира желанието на „България без цензура” да участва в европейските избори по прозрачен и почтен начин. Въпреки, че той бе последният, който подписа споразумението, Стефанов шеговито вметна: „Дано последните да станат първи”.

Според него щом управляващите и опозицията са подписали споразумението, можем да бъдем спокойни за толерантността на изборите.

Организаторите от „ДНЕС” споделиха, че и други представители на партии са се обадили и са изразили желание да подпишат, но тъй като са в отдалечени точки на страната в момента, няма как да присъстват. Все пак не стана ясно, поименно, коя партия от какво е била възпрепятствана, за да бъде на събитието.